DE DOOD VAN DE CAPS LOCK

DE DOOD VAN DE CAPS LOCK
30 december om 10:02
Laatste update: 29 april om 01:56
  • Edial Dekker

Google's nieuwe notebook neemt het voortouw: de Caps Lock zal voorgoed van het keyboard verdwijnen. En niemand die het zal missen.

Eens in de maand roept er iemand dat er iets dood is. Blogs, internet, kranten, Nokia, RSS, Web 3.0, Twitter, Hyves - noem maar op. En deze week kan Caps Lock aan die lijst worden toegevoegd. En wellicht zonder een verhitte discussie, want wie gebruikt die toets nou eigenlijk? Ik niet.

De nieuwe computer van Google, de Cr-48 heeft allerlei verschillende egenschappen: Chrome OS, een 7-uur-lange-batterijlevensduur, gratis internet (in de VS tot 100 mb per maand), en nog veel meer dingen om naar uit te kijken. Wat er ontbreekt aan de Notebook? Een Caps Lock-button. 'Good Riddance', kopt Slate.

Google stopt dus met de Caps Lock-button. De toets wordt vervangen met een Search-button. Gaan we iets missen? Misschien wel...

De Caps Lock toets heeft zijn ontstaan te danken aan de schrijfmachine. Voor de Remington nr. 2 uit 1878, hadden schrijfmachines namelijk alleen maar hoofdletters. De Remington had wel kleine letters, dus voegde de fabrikant een toets toe die als 'shift' werkt. De jaren gingen voorbij en de eerste computers kwamen op de markt. En net als bij de typemachines, waren er ook daar alleen maar grote letter beschikbaar. Dat veranderde volgende Slate met de Commodore 64 en de Atari 800.

De belangrijkste reden voor deze fabrikanten om een Caps Lock toe te voegen, was vertrouwen van de consument. Als het toetsenbord van een schrijfmachine hetzelfde eruit zag als die van een computer, dan moest het wel in orde zijn.

Echter, vandaag de dag lijkt de Caps Lock-button overbodig te zijn voor de meeste mensen. Doktoren, architecten en enkele CAPTCHA's gebruiken een reeks van hoofdletters, maar dat is het ook wel. En programmeurs natuurlijk, die schrijven hun code ook vaak in hoofdletters. Maar zullen normale gebruikers echt iets merken?

Een Google-medewerker is erg optimistisch en denkt zelfs dat forums minder vijandig gaan worden als hoofdletters ontbreken, zegt hij tegen Business Insider.

IS DIT DAN ECHT HET EINDE VAN DE CAPS LOCKS? WE MOGEN HET HOPEN! TOCH!?

Lees meer over:

Deel via