'Maak chatlogs Wikileaks-informant openbaar'

'Maak chatlogs Wikileaks-informant openbaar'
30 december 2010 om 06:57
Laatste update: 29 april 2018 om 01:56

Salon.com-journalist Glenn Greenwald heeft opnieuw de aanval geopend op Wired vanwege de betrokkenheid van de uitgave bij de arrestatie van Bradley Manning.

Wired.comflink van leer

Lamo chatte dagenlang met de 22-jarige inlichtingenspecialist Manning. Hij deed zich daarbij voor als journalist en beloofde dat hij zijn bronnen nooit aan de autoriteiten zou prijsgeven. Poulsen, die Lamo al jaren kent, was de eerste die over de arrestatie van Manning schreef nadat Lamo naar de autoriteiten was gestapt om Manning toch aan te geven.

Schandalig, volgens Greenwald. Manning is een belangrijke klokkenluider waarvoor journalisten op de bres moeten staan, vindt hij. Greenwald vergelijkt Manning met Daniel Ellsberg. Ellsberg werd begin jaren zeventig een beroemd toen hij geheime stukken over de besluitvorming rond de Vietnam-oorlog openbaar maakte. Daarmee was hij een belangrijke inspiratiebron voor Julian Assange.

Samenzwering
Greenwalds nieuwe aanval op Wired.com spitst zich toe op de weigering van de site om de chatlogs van Lamo en Manning openbaar te maken. Na de arrestatie van Manning heeft Wired.com enkele delen uit de logs gepubliceerd. De rest bleef geheim, al deed Lamo de afgelopen maanden wel enkele uitspraken over wat er in het niet-gepubliceerde deel van de chatlogs zou staan. Omdat Lamo daarbij ook diverse beschuldigingen aan het adres van Manning uitte, vindt Greenwald dat Poulsen nu meer duidelijkheid moet geven over het niet-gepubliceerde deel van de gesprekken tussen Manning en Lamo.

Door de chatlogs achter te houden, is het onmogelijk om de uitspraken van Lamo over Manning op waarde te schatten, vindt Greenwald. 'Dit is zonder twijfel een van de grootste journalistieke schandes van het jaar', stelde Greenwald eerder deze week in zijn column. 'Het is niet te geloven dat iemand die zichzelf een journalist noemt - of zo gezien wil worden - maandenlang actief informatie over zo'n belangrijk politiek verhaal achterhoudt voor het publiek.'

Lamo's verklaringen over zijn chats met Manning hebben mogelijk grote gevolgen voor Julian Assange. Zo was Lamo een bron voor een recent artikel in The New York Times waarin werd gemeld dat Assange Manning mogelijk heeft geholpen of aangemoedigd bij het kopiëren van de geheime documenten. Als daar bewijzen voor kunnen worden gevonden, kan Assange worden aangeklaagd wegens samenzwering.

Privacy
Greenwald vraagt zich af of Lamo wel te vertrouwen is. Dat de gewezen hacker verschillende verklaringen heeft gegeven voor de reden waarom Manning juist bij hem aanklopte, duidt er volgens Greenwald op dat we niet zomaar mogen aannemen dat Lamo de waarheid spreekt. Ook over de manier waarop het contact aanvankelijk verliep (via e-mail of chat) heeft Lamo zichzelf tegengesproken.

Wired.com is het vanzelfsprekend niet eens met de kritiek van Greenwald. De site meent dat de privacy van Manning zou worden geschaad door alle chatgesprekken tussen hem en Lamo compleet vrij te geven. 'We moeten een afweging maken tussen het privacy-belang van Manning enerzijds en de nieuwswaarde en relevantie anderzijds.' Vooralsnog heeft Wired besloten de chatlogs om die reden niet te openbaren, al sluit de uitgave niet uit dat daar in de toekomst verandering in komt. De website wijst de beschuldiging dat Poulsen een dubieuze rol speelt overigens van de hand. 'Wired.com had niets te maken met de arrestatie van Manning. We hebben het ontdekt en er vervolgens over bericht', aldus hoofdredacteur Evan Hansen.

Greenwald ontkent in een reactie dat hij alle chatlogs wil hebben. De delen waarin Manning over privézaken of staatsgeheimen spreekt, mogen van hem geheim blijven. Zolang Wired.com de rest niet publiceert, houdt de uitgave 'belangrijke informatie achter over wat er is gebeurd, terwijl Lamo ondertussen maar door kan gaan met het uiten van allerhande claims zonder dat die gecontroleerd kunnen worden.'

Lees meer over:

Deel via