Huis op rails

Huis op rails
29 december 2010 om 09:51
Laatste update: 29 april 2018 om 01:56

Vies weer? Dan rijd je je huis richting de zon.

Voor wie afgelopen maand met tegenzin naar buiten ging, is het masterplan dat Jagnefalt Milton voor de Noorse stad Åndalsnes tekende, een vinding. Woningen, winkels en alles wat je nodig hebt om te leven staat bij hem op rolletjes. Via bestaande treinrails kan een hele gemeenschap een nomadisch bestaan leiden. Mits er rails in de buurt is.

Zeker in gebieden waar de seizoenen soms slecht leefbare condities voor een mens opleveren (in Yakutsk is het 's winters -40°c), is een mobiele woning een uitkomst. En wat te denken van per spoor naar een rampgebied te rijden noodhuisvesting? Of een huisje waarmee je even weg van alles rijdt?



Een masterplan is niet meer een blauwdruk voor stadsuitleg zoals in de tijd van het Amsterdams UitbreidingsPlan van Van Eesteren of zelfs IJburg. Het zijn meer denkmodellen waarmee de beslissers de grenzen van wat mogelijk is verkennen. De nieuwe stedebouwkundige aanpak heeft geen eindbeeld maar is procesmatig, wordt niet door stedebouwkundigen of projectontwikkelaars bedacht, maar biedt ruimte aan de burger en ondernemer.



De kans dat Åndalsnes op rails komt te staan is vrijwel nihil. Maar wat een vrijheid als je niet vast zit aan weer, plein of park en buren en zomaar met je eigen huis en haard naar een meertje kan rijden.

Lees meer over:

Deel via