Eerste woonmachine komt in Eindhoven

Eerste woonmachine komt in Eindhoven
29 december om 12:37
Laatste update: 29 april om 01:56

Basismateriaal: een kubus van 2,3 bij 2,7 meter met daarin een keuken, berging, wc en badkamer.

Een woonmachine? Daarmee wordt een box van 2,3 bij 2,7 meter met keuken, toilet, douche en opbergruimte erin bedoeld. De voordelen? Een modulair systeem dat door massaproductie de woning waar hij in staat goedkoper maakt en ruimtebesparing. Plus dat alles met het woord 'machine' er in direct onze aandacht heeft.

De woonmachine bestaat uit demontabele componenten die op een vooraf geïnstalleerde vloer en een installatieschacht aangesloten worden. Drie van de vier zijden van de kubus hebben een functie, waardoor de woonmachine met de ‘lege’ zijde toch nog tegen een wand geplaatst kan worden. Binnen de box heeft elke kubieke centimeter nut: zo zijn er nissen voor toiletpapier, tandenborstel en deo. Ook alle techniek als riolering, ventilatie en elektra zitten in de box verwerkt.

'Het enige dat de nieuwe bewoner zelf nog moet meenemen, is een bank, een bed en een tafel', legt Maarten Castelijns van architectenbureau Van Aken, uit. Het grootste voordeel: doe de witte melamine deur van de keuken dicht en de vuile vaat staat uit het zicht.

De woonmachine wordt voor het eerst toegepast in 61 Eindhovense studentenwoningen. Op de plaats van de voormalige Rembrandtbioscoop, vlakbij de Witte Dame, zullen begin februari de eerste woonmachines verschijnen.

Met het concept willen Van Aken Architecten en opdrachtgever Wooninc van de binnenstad van Eindhoven, die momenteel vooral een winkelstad is, weer een woonbuurt maken.

Lees meer over:

Deel via