Districtschef geschorst na 'huiselijk geweld'-tweet

Districtschef geschorst na 'huiselijk geweld'-tweet

28 december om 11:17
Laatste update: 29 april om 01:56

Districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe is maandag op non-actief gesteld na een tweet over een overleden stel in Meppel.

Dijksman

Het is niet voor het eerst dat Dijksman op de vingers wordt getikt vanwege een Twitter-bericht. Eerder dit jaar kwam zij onder vuur te liggen omdat ze de PVV fascistisch noemde.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Dijksman. Er is inmiddels een intern onderzoek ingesteld. Over vier weken worden de uitkomsten daarvan verwacht. 'Dan zal worden vastgesteld of- en zo ja in hoeverre, er sprake is van het vermeend ernstig plichtverzuim en zal een afdoening volgen', aldus een verklaring van de politie.

In de Verenigde Staten raakten dit jaar diverse mensen hun baan kwijt na een tweet die verkeerd viel. Zo kon Octavia Nasr na twintig jaar trouwe dienst haar biezen pakken bij CNN nadat ze had getwitterd dat ze bedroefd was over het overlijden van grootayatollah Mohammed Hussein Fadlallah. 'Hij was één van de giganten van Hezbollah die ik zeer respecteer', twitterde Nasr.

De tweet was tegen het zere been van de aanhangers van Israel die onmiddellijk excuses eisten. Met haar bericht zou Nasr de slachtoffers van de Libanese verzetsbeweging Hezbollah hebben geschoffeerd. Nasr verwijderde haar tweet snel, maar toen was het kwaad al geschied.

In een blogposting op de CNN-site ging ze door het stof. Ze schreef dat het bericht 'simplistisch' was geweest. Haar bewondering voor de ayatollah was voornamelijk ingegeven door zijn oproepen om een einde te maken aan eerwraak. Het bleek allemaal vergeefs. Volgens CNN was haar 'geloofwaardigheid' door de tweet verdwenen.

Ook een medewerker van een tv-zender in de Amerikaanse staat Utah verloor zijn baan door een tweet. Hij schreef: 'Ik ben in de stad aan het eten. Ben omringd door mormonen en onderdrukte seksuele energie.' De tweet die was bedoeld voor zijn eigen Twitter-account, verscheen in de feed van de zender KTVX. De tweet werd snel verwijderd, maar toen was het balletje al gaan rollen: het bericht werden duizenden keren geretweet.

Lees meer over:

Deel via