Wat lazen jullie dit jaar op Bright.nl?

Wat lazen jullie dit jaar op Bright.nl?
27 december om 14:21
Laatste update: 29 april om 01:56

Chatroulette, de iPhone 4, John's Phone en de WK-streams van de NOS trokken dit jaar jullie aandacht.

Productbesprekingen en tijdloze artikelen doen het goed. De helft van de artikelen in onze toptien van bestgelezen artikelen betreft Eerste indruk-recensies: berichten waarin we nieuwe producten bespreken.

Slechts twee van de tien bestgelezen stukken gaan over Apple, en dan meer specifiek over de iPhone 4. De iPad, volgens ons de gadget van 2010, zien we niet terug in het overzicht met bestgelezen artikelen. Bright trok dit jaar overigens de meeste bezoekers op 7 en 8 juni. De reden? Steve Jobs presenteerde op 7 juni de iPhone 4.

Maar genoeg geanalyseerd nu, hier volgt de toptien van 2010:

1 :: Eerste indruk: Blackberry Bold 9700
De Bold 9700 is de beste Blackberry ooit, schreef Erwin begin dit jaar. 'De Bold 9700 is de lekkerste smartphone zonder touchscreen.' Daar wilden veel mensen meer over weten, en dus was de recensie van het Blackberry-toestel het bestgelezen artikel van 2010.

2 :: Live WK-stream NOS beperkt bereikbaar
2010 gaat de boeken in als het derde jaar waarin Oranje de finale van een WK haalde (en verloor). Het Nederlands elftal begon het toernooi met een wedstrijd tegen Denemarken. Op een maandagmiddag. Dat betekende massaal tv-kijken in de bedrijfskantine. Of achter de pc. Daarom waarschuwde de NOS van tevoren dat de capaciteit voor de stream beperkt is.

3 :: Pingen tussen elk merk en netwerk
En weer een Blackberry-item dat goed scoorde. Veel tieners stapten afgelopen jaar over op een goedkope Blackberry vanwege het gunstige tarief voor mobiel internet in combinatie met de gratis Ping-berichtendienst. Om het tij te keren bracht Samsung ook Ping-apps uit voor zijn toestellen.

4 :: Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10
Het heeft lang geduurd voordat Sony Ericsson een Android-telefoon in ontwikkeling nam. Geen wonder dat er reikhalzend werd uitgekeken naar de eerste Android van de producent. Die had echter wel één groot nadeel: er draait een verouderde versie van Android op.

5 :: Eerste indruk: Samsung Galaxy S
Nog een Android-toestel waarvoor veel interesse was: de Samsung Galaxy S. 'Eén van de beste Android-phones van dit moment', oordeelde Thom.

6 :: iPhone 4 simlockvrij in buitenland
Het eerste Apple-artikel in de toptien. In juni bleek dat de iPhone 4 in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk simlockvrij te verkrijgen is.

7 :: iPhone 4G uitgelekt
In april stond internet op zijn kop toen Gizmodo er in slaagde om de hand te leggen op de nieuwe iPhone. Gizmodo vond het apparaat in een kroeg in Redwood City in Silicon Valley.

8 :: Eerste indruk: HTC Legend
HTC is de hofleverancier van Android-toestellen. En met de Legend maakte het Taiwanese concern een wel heel lekker toestel.

9 :: 10 films waar we naar uitkijken in 2010
Erwin zette begin dit jaar de tien films op een rijtje waarnaar hij het meest uitkeek. De nummer één, Tron: Legacy, is overigens vertraagd en verschijnt 26 januari in de bioscoop. Na de feestdagen volgt zijn overzicht voor 2011.

10 :: Eerste indruk: Samsung Wave S8500
Samsung heeft de laatste jaren een slechte reputatie opgebouwd op het gebied van telefoons. Met de Samsung Wave S8500 maakte het bedrijf voor het eerst weer een goede indruk.

Best gelezen stukken per maand
In de toptien zijn berichten uit de eerste helft van 2010 oververtegenwoordigd. Niet zo gek: die hebben immers meer tijd gehad om bezoekers te trekken dan stukken die pak 'm beet in november zijn gepubliceerd. Daarom ook nog een overzicht per maand.

januari :: Apple iSlate eind januari verwacht
Wisten wij veel dat Steve Jobs dat ding een iPad zou noemen.

februari :: Een nieuwe freakshow op internet
De hype van dit voorjaar: Chatroulette.

maart :: Google maakt opnieuw satellietbeelden van Nederland
Het moment om even topless op je dakterras te gaan zonnen dus.

april :: Uitpakparty: Apple iPad
Vers ingevlogen uit de States.

mei :: iPhone 4G uitgelekt
Niet eens via Wikileaks.

juni :: Live WK-stream NOS beperkt bereikbaar
Nederland in de ban van Oranje.

juli :: Uitpakparty: Sony NEX-5
Een sterke body en bloedmooi beeld.

augustus :: Eerste indruk: Samsung Galaxy S
Eerste Android-toestel van Samsung.

september :: Eerste indruk: John's Phone
De dumb phone van het jaar.

oktober :: Twitter of Facebook hacken? Firesheep helpt Hacken was nog nooit zo makkelijk.

november :: Telefoon staat roodgloeiend bij NRC door iPad-actie
Gratis iPad bij een abonnement? Niet helemaal.

december :: WWF-formaat spaart bomen
Deze pdf is niet te printen.

Best gelezen op de iPhone
De bestgelezen artikelen op onze iPhone-app zijn compleet anders dan op de site. Vooral berichten over de iPad doen het goed.

1 :: Top 5: iPad tweaks
2 :: Een nieuwe freakshow op internet
3 :: Uitpakparty: Apple iPad
4 :: Commentaar: iPad na een maand
5 :: Apple slaat flink in

Gouwe ouwe
Sommige oude artikelen blijven populair. Via Google weten mensen berichten van jaren geleden nog steeds te vinden. Hieronder de topvijf van de bestgelezen classics.

1 :: Top 5: Gratis films kijken
Een bericht uit augustus 2007 alweer, maar nog altijd ongekend populair. Daarom hebben we in 2008, 2009 en 2010 vergelijkbare lijstjes gemaakt.

2 :: Eerste indruk: Nokia N97 mini
Nokia bracht in 2009 een compactere versie van zijn N97 uit. Maar zo mini is het toestel helemaal niet, schreef Corrie. 'Een toestel met de naam Mini, daarvan verwachtte ik een telefoon die verdwijnt in de palm van je hand. Dat valt nogal mee, of tegen.'

3 :: Whois YouPorn.com?
Dit artikel uit Bright Magazine #27 gaat over de razendpopulaire pornosite YouPorn. De 18-plus-variant op YouTube is een pageviewkanon. De site trekt meer bezoekers dan CNN, BBC, Flickr of Apple. Maar wie zit er eigenlijk achter de site?

4 :: Uitlegparty: Hack je OV-chipkaart
Het artikel uit 2009 waarin we uitleggen hoe je je ov-chipkaart kunt hacken. Dat blijkt net zo simpel als het kopiëren van een paar regels tekst. Als je maar de beschikking hebt over de juiste apparatuur. 'Het enige wat je nodig hebt om de klus te klaren is een computer, een NFC-reader (30 euro) om de chip te lezen en beschrijven, een blanco kaart als je de ov-chip wilt klonen (1 euro) en de gratis software Crapto1', aldus Peter in zijn Uitlegparty.

5 :: Nigeriaanse oplichters actief op Marktplaats.nl
Het oudste bericht in onze classics topvijf. In juli 2006 schreven we hoe internetondernemer Robert Gaal werd gemaild door Nigeriaanse oplichters nadat hij zijn camera te koop had gezet op Marktplaats.nl. Gelet op de reacties die nog steeds op het artikel binnenkomen, zijn de zwendelaars nog altijd actief.

Lees meer over:

Deel via