Stroomuitval perfect excuus om iPad te kopen

Stroomuitval perfect excuus om iPad te kopen

13-12-2010 15:46 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Een Toshiba-fabriek voor geheugenchips ondervond een stroomonderbreking van 0,07 seconde. Dat was genoeg om geheugen duurder te maken.

Op 8 december was er een spanningsdipje van 0,07 seconde in de stroomvoorziening van Toshiba's Yokkaichi-fabriek waar NAND flash-geheugen wordt gefabriceerd. Alle chips die op dat moment werden gefabriceerd, waren kaputt. Op zichzelf geen drama, ware het niet dat Toshiba met een marktaandeel van 35 procent ’s werelds tweede grootste leverancier van NAND flash-geheugen is.

Dat geheugen zit in je usb-sticks, smartphone, je mp3-speler, je iPad en noem maar op. Het gevolg van die 0,07 seconde durende spanningsdip is dat de komende twee maanden Toshiba 20 procent minder geheugen kan leveren. Dat is wereldwijd een vermindering van 7,5 procent. Er wordt druk gespeculeerd of dit de komende maanden de prijs van flash-geheugenchips omhoog zal drijven.

Dat zal gadgets op zichzelf niet duurder maken maar mogelijk betekent het wel dat de uitverkoop van gadgets na de feestdagen minder spectaculair zal zijn. Overigens is Tohsiba Apple’s grootste leverancier van geheugen. Prima excuus om vooral toch nu die iPad te kopen. Immers, elke seconde telt.