Weer een krant met een tolpoortje

Weer een krant met een tolpoortje

01-12-2010 14:22 Laatste update: 29-04-2018 02:27

De Britse krant de Daily Telegraph is van plan geld te gaan vragen voor zijn online artikelen.

Wat voor vorm de paywall van de Daily Telegraph precies gaat krijgen, is nog enigszins onduidelijk, zo meldt de Financial Times. De Telegraph kiest in ieder geval niet voor de oplossing van zijn concurrent The Times. Die krant besloot de hele krant achter een betaalmuur te zetten.

Vermoedelijk kiest de Daily Telegraph ervoor om lezers een beperkt aantal artikelen per maand gratis te laten lezen. Wie meer wil lezen, moet de portemonnee trekken. Die oplossing is vergelijkbaar met die van de Financial Times. Ook The New York Times zal begin 2011 zo'n soort systeem introduceren.

Het betaalsysteem van de Daily Telegraph zal vermoedelijk in de tweede helft van volgend jaar van kracht worden. Na The Times en de Financial Times wordt de Telegraph hiermee de derde 'serieuze' Engelse krant die geld vraagt voor toegang tot zijn artikelen. Dat betekent dat er nog twee gratis serieuze online kranten overblijven in Groot-Brittannië: The Guardian en The Independent. Van de tabloids is tot nu toe alleen de zondagskrant News of the World overgegaan op een betaalmodel.

De uitgever van The Telegraph was tot nu toe altijd een voorstander van het aanbieden van gratis nieuws. Dat de conservatieve krant nu toch overgaat op een betaalmodel duidt erop dat Britse uitgevers het vertrouwen hebben verloren dat ze op de traditionele manier (gratis content, inkomsten uit advertenties) winst kunnen boeken met hun online activiteiten. Of het alternatief (bezoekers laten betalen) wel succesvol is, is zeer twijfelachtig.

The Telegraph heeft nu nog één van de bestbezochte krantensites van het Verenigd Koninkrijk. Alleen de Daily Mail en The Guardian doen het beter. De kans is groot dat dat na de introductie van een tolpoortje gaat veranderen. Bij The Times leidde de invoering van een betaalmodel eerder al tot snel dalende bezoekcijfers.