Wikileaks lekt door

Wikileaks lekt door

29-11-2010 12:20 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Het is vermoedelijk het grootste inlichtingenlek ooit: Wikileaks publiceert een kwart miljoen berichten afkomstig van Amerikaanse ambassades.

Silivo Berlusconi is een incompetente ijdeltuit. De Russische president Medvedev zit in de zak bij Putin. De Russische regering onderhoudt banden met de onderwereld. Maxime Verhagen is een grote vriend van Amerika. Er zijn kernwapens in Nederland. Je wist of vermoedde het allemaal al langer, en nu zijn er de ambtsberichten van Amerikaanse diplomaten die het nog eens bevestigen.

Met dank aan Wikileaks dat de uitgelekte diplomatieke berichten van de Verenigde Staten sinds zondagavond online zet. In totaal gaat het om 251.287 documenten. Daarvan heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken er 15.652 als 'geheim' geclassificeerd. In de komende maanden zal Wikileaks de cables vrijgeven.

'De documenten geven mensen van over de hele wereld een ongekend inzicht geven in de Amerikaanse buitenlandse activiteiten', stelt Wikileaks. Daarnaast leidt de publicatie vanzelfsprekend ook tot gezichtsverlies bij Amerikaanse diplomaten die nu opeens moeten uitleggen hoe het kan dat al deze vertrouwelijke informatie opeens op straat ligt.

Geen wonder dat de Amerikaanse overheid de publicatie veroordeelt. 'Deze onthullingen brengen onze diplomaten, inlichtingenprofessionals en mensen die de VS om hulp vragen, in gevaar', aldus een verklaring van het Witte Huis.

Wikileaks kondigde de publicatie van de kwart miljoen vertrouwelijke ambtsberichten eerder dit jaar al aan. De zogeheten cables bevatten de vertrouwelijke informatie tussen Amerikaanse ambassades en consulaten en het ministerie in Washington D.C. De oudste berichten dateren van 1966, de meest recente zijn van februari dit jaar.

Eerder dit jaar arresteerde de onderzoeksdivisie van het Amerikaanse leger de 22-jarige inlichtingenspecialist Bradley Manning in de buurt van Bagdad. Hij had tijdens een chatgesprek met de voormalige hacker Adrian Lamo verteld dat hij een kwart miljoen geheime berichten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had doorgespeeld aan Wikileaks. Ook zou hij gezegd hebben dat hij verantwoordelijk was voor het uitlekken van de befaamde video van een Amerikaanse schietpartij in Irak.

De arrestatie van Manning leidde tot de nodige kritiek op Lamo en Kevin Poulsen (eveneens een voormalige hacker, nu journalist bij Wired die over de arrestatie berichtte). Lamo zou Manning valselijk hebben beloofd zijn identiteit niet bekend te maken.

In het komende nummer van Bright, dat half december verschijnt, staat een groot profiel van Wikileaks en oprichter Julian Assange.