Interpol plaatst arrestatiebevel voor Wikileaks-oprichter

Interpol plaatst arrestatiebevel voor Wikileaks-oprichter

01-12-2010 08:42 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Interpol heeft een arrestatiebevel gepubliceerd voor Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. De FBI studeert nog op een mogelijke aanklacht.

Volgens de 'gezocht'-pagina wordt Assange op verzoek van het Zweedse openbaar ministerie gezocht in verband met 'sex crimes'. Op de pagina ontbreekt opmerkelijk genoeg een foto van Assange.

In augustus van dit jaar beschuldigden twee Zweedse vrouwen de Wikileaks-oprichter van verkrachting. Tegen hun zin zou Assange onveilige seks met hen hebben gehad. Assange heeft bevestigd dat hij seks met de twee vrouwen heeft gehad, maar stelt dat de geslachtsgemeenschap met wederzijdse instemming plaatsvond.

De publicatie van de opsporingspagina bij Interpol vindt op een opmerkelijk moment plaats: enkele dagen nadat Wikileaks is begonnen met het online zetten van een kwart miljoen geheime ambtsberichten van Amerikaanse diplomaten.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de Saoedische koning Abdullah er bij de Amerikanen op heeft aangedrongen om militaire actie te ondernemen tegen Iran. Ook bevat één van de ambtsberichten de eerste officiële bevestiging van de aanwezigheid van kernwapens op Nederlandse bodem – een publiek geheim dat desondanks nooit door Nederlandse bewindslieden is bevestigd.

Volgens de Washington Post is de publicatie op Wikileaks voor de Amerikaanse autoriteiten aanleiding om te onderzoeken of Assange daarbij de wet heeft overtreden. De Wikileaks-oprichter zou volgens bronnen van de Post onder meer aangeklaagd kunnen worden wegens spionage. Het lijkt er volgens de krant niet op dat Assange al op korte termijn zal worden aangeklaagd.

Vermoedelijk bevindt Assange, die al jaren vanuit een rugzak schijnt te leven, zich op dit moment op een geheime locatie in de buurt van Londen, zo meldt The Guardian. Zijn advocaat stelt dat de aantijgingen van verkrachting passen in een campagne om Assange zwart te maken.

In Bright #37, die over een paar weken verschijnt, staat een groot portret van Wikileaks en Assange.