Pentagon onderneemt actie na Wikileaks-lek

Pentagon onderneemt actie na Wikileaks-lek

30-11-2010 11:47 Laatste update: 29-04-2018 02:27

De Amerikaanse overheid neemt maatregelen om een nieuw lek van Wikileaks-achtige proporties te voorkomen.

Defensie-computers waarop geheime informatie wordt opgeslagen, mogen geen gegevens meer kunnen wegschrijven naar cd's, dvd's of usb-sticks, zo heeft het Pentagon aangekondigd.

Geen gekke maatregel gezien de manier waarop Wikileaks de kwart miljoen ambtsberichten van Amerikaanse diplomaten vermoedelijk in handen heeft gekregen. Bradley Manning, de inlichtingenspecialist van het Amerikaanse leger die eerder dit jaar in Bagdad werd opgepakt op verdenking van lekken naar Wikileaks, gebruikte naar eigen zeggen cd-rw's om vertrouwelijke informatie van zijn Defensie-computer te kopiëren.

'Ik kwam binnen met muziek op een cd-rw met 'Lady Gaga' ofzo erop geschreven', vertelde Manning in een chatgesprek met de gewezen hacker Adrian Lamo. Manning playbackte de muziek achter zijn bureau, terwijl hij ondertussen geheime informatie wegschreef naar de cd-rw.

Ook heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie aangekondigd dat het het aantal computers waarvandaan medewerkers vertrouwelijke bestanden mogen kopiëren naar andere pc's, wil beperken. Ook is het Pentagon bezig om procedures te ontwikkelen die 'verdacht gedrag' moeten detecteren.

Na de aanslagen van 11 september besloot het Pentagon om het delen van informatie juist makkelijker te maken. Het niet delen van informatie tussen verschillende onderdelen van de overheid werd na 11 september veel genoemd als verklaring waarom de vliegtuigkapers niet waren gepakt.

'Er staat geen straf op het delen va informatie', stelde de commissie die destijds onderzoek deed naar de aanslagen. Dankzij de publicatie van tal van geheime overheidsinformatie op Wikileaks wordt daar nu toch weer wat anders over gedacht.