Typen versus schrijven

Typen versus schrijven

11-11-2010 13:49 Laatste update: 29-04-2018 02:27
Author profile picture

Rutger Middendorp

Met de hand schrijven, wie doet dat nog met regelmaat? Wie kan het nog leesbaar en kun je niet veel beter alles typen?

Typen op een computer biedt bijzonder veel voordelen ten opzichte van schrijven met de hand. Je kunt het lettertype nog eens aanpassen, de volgorde van zinnen achteraf veranderen en zonder tippex die achteraf toch wat genante passage weghalen. Persoonlijk ben ik daardoor al jaren zo weinig aan het schrijven met de hand dat er een onleesbare rommel te voorschijn komt als ik het wel doe.

Toch merk ik dat als de laptop meeslepen teveel gedoe is, er een andere manier van werken ontstaat met zo'n leeg velletje papier voor je. Ergens lijk je juist op papier nog flexibeler te zijn dan met de computer. Zonder aan de instellingen te komen kun je de tekst kleiner maken, een afbeelding invoegen of een tabel plaatsen.

Patrick McLean schreef een interessant artikel op Lifehacker over het met de hand schrijven. Zijn opening 'Is technology really my friend? Or is it just pretending to be my friend so it can date my sister' raakt bij mij al een gevoelige snaar.

Ik heb een Wii, een Xbox360, een iMac, een iPhone en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zijn dat handige tools en aangenaam entertainment? Zonder twijfel. Maar wat hebben ze me ontnomen aan tijd, vrijheden en methodes? Je hoeft geen neo-luddiet te zijn om daar serieus over na te denken. Wij zijn dan ook benieuwd: wanneer schrijft de Bright-lezer met een pen en waarom?

P.S. Comments kunnen per briefkaart verstuurd worden naar het redactieadres.