RockMelt is browser voor Facebook-generatie

RockMelt is browser voor Facebook-generatie

08-11-2010 08:04 Laatste update: 29-04-2018 02:58

Tonie van Ringelestijn

De nieuwe browser RockMelt moet het makkelijker en sneller maken om het web sociaal te gebruiken.

RockMelt is dit weekend gestart met een open testperiode. De nieuwe browser is ontworpen om sociale interactie te vergemakkelijken. Zo zijn vrienden op diverse netwerken in een toolbar, links van de webpagina's, zichtbaar. De browser is meer dan andere, als je allerlei Firefox-extensies niet meetelt, gericht op het delen met vrienden. RockMelt biedt ook diverse rss-functies en een snelle zoekfunctie. De browser is gebouwd op basis van de opensource-code van het Chromium-project, wat Google Chrome ook gebruikt.

Wil je RockMelt testen, dan kan je je Facebook-id doorgeven. Binnen enkele uren of dagen ontvang je dan een toegangscode. Eén van de investeerders in RockMelt, dat al twee jaar in stilte in ontwikkeling is, is Marc Andreessen, ooit oprichter van Netscape. Dat was de meest populaire browser tien jaar geleden, totdat Microsoft met Internet Explorer de concurrentie wegvaagde.

IE is nog altijd de populairste browser. RockMelt begint helemaal bij nul procent marktaandeel en zal het lastig krijgen. Want ook Google, Firefox en Apple willen marktaandeel afsnoepen van Microsoft. Het RockMelt-team van 30 man hoopt binnen een half jaar een miljoen gebruikers te hebben, schrijft GigaOm. Tegenover Cnet zegt een van de RockMelt-ontwikkelaars dat de afgelopen drie jaar in totaal 500 miljoen mensen wereldwijd van browser zijn geswitched, wat hoopgevend kan zijn.

In onderstaand demofilmpje weet RockMelt zowaar de Tron Guy te sneaken: