Top 5: Innovatief materiaalgebruik

Top 5: Innovatief materiaalgebruik

28-10-2010 11:37 Laatste update: 29-04-2018 02:58

De Materiaalprijs voor innovatief materiaalgebruik verzamelt de brightste producten van het Klokgebouw in één expositie.


In één dag alle moois en slims van de Dutch Design Week zien, is bijna niet te doen. De Dutch Design Awards in het Greenhouse, de Graduates van de Design Academy, het nieuwe ontwerpdorp van Piet Hein Eek en vervolgens een Klokgebouw vol aan dingen die meer aandacht waard zijn dan je nog over hebt. Op zo'n moment moet een product van goede huize komen om te zorgen dat je ervoor blijft stilstaan. In de hoek met twintig genomineerden voor de Materiaalprijs lukte dat bijna ieder product. Een hoogtepunt in het Klokgebouw op Strijp-S.


5:: Deadjeans
Een favoriete jeans draag je tot op de draad. En als er dan echt niets meer van over is, stuur je de kontzakken naar Paul Kruize. Voor iets minder dan 30 euro maakt hij er met de hand een toffe smartphone-hoes van. Voor in de kontzak van je nieuwe spijkerbroek.
www.deadjeans.com
4:: Waste ware
Heb je je wel eens verbaasd over de hoeveelheid koffiedrab die er bij elk kopje achter blijft? Matthijs Vogels perst de koffieprut tot een bewaardoosje. Prachtig van kleur, keihard door vrijkomende hars, en heerlijk geurend voor de chocolade of koffie die je erin bewaart. Het materiaal doet nog het meest denken aan bakkeliet van een oude telefoon.
www.sproutdesign.nl

3:: Crunch Bags
De tassen van Ilvy Jacobs zijn met hun kartonachtige kleur en turquoise details zo al mooi. Daarbovenop komt dat het geen leer is, maar verkreukeld papier dat op katoen is gelijmd. De serie van vier sporttassen wordt juist mooier als je ze meeneemt door wind en weer.
www.ilvyjacobs.nl


2:: De Goedzak
De aanmoedigingsprijs gaat naar Simon Akkaya voor De Goedzak. Met die doorzichtige afvalzak voor nog goed te gebruiken spullen stimuleer je het "delen" in de maatschappij. 'Een eenvoudig idee met veel potentie', zegt de jury.
www.waarmakers.nl


1:: Waste Materials
Officiële winnaar is viltkunstenares Claudy Jongstra met Waste Materials. Jongstra beheert het hele productieproces van haar kudde schapen tot de verfplanten waarmee ze verf maakt om haar vilt te kleuren. Daarbij ontwerpt zij ook het afvalproces door resten weer tot grondstof te maken.
www.claudyjongstra.nl
De twintig ontwerpen staan nog tot eind komend weekend tentoongesteld in het Klokgebouw in Eindhoven.