Halve tech-wereld boos op Steve Jobs

Halve tech-wereld boos op Steve Jobs

20-10-2010 11:37 Laatste update: 29-04-2018 02:58

Steve Jobs deed enkele gepeperde uitspraken tijdens een conference call. En daar is niet iedereen blij mee.

Jobs vloog er met gestrekt been in bij de presentatie van de laatste financiële resultaten van Apple. Hij noemde de iPad-rivalen met een scherm van 7 inch 'dead on arrival' en hij trok fel van leer tegen Google-baas Eric Schmidt die regelmatig verkondigt dat Google open is (zie: Android), terwijl Apple gesloten zou zijn (zie: iOS).

Volgens Jobs is Schmidt bezig met de verkeerde discussie. De vraag moet volgens hem niet zijn wie open is en wie gesloten, maar: wie is gefragmenteerd en wie is geïntegreerd? Android is volgens Jobs 'zeer, zeer gefragmenteerd'. 'En dat wordt elke dag erger.'

Jobs bedoelt daarmee dat het Google-besturingssysteem tal van verschijningsvormen aanneemt op tal van verschillende handsets. En dat maakt het er voor de consument allemaal niet makkelijker op. Voor app-ontwikkelaars trouwens ook niet, volgens Jobs.

Jobs: 'Twitter-client Twitter Deck (Jobs bedoelde TweetDeck, red.) lanceerde onlangs een app voor Android. Ze meldden dat ze rekening moesten houden met meer dan honderd verschillende versies van Android voor 244 verschillende handsets. De verschillende hardware en software zijn een grote uitdaging voor ontwikkelaars.'

Niets van waar, reageert TweetDeck-oprichter Iain Dodsworth. 'Hebben we ooit gezegd dat het een nachtmerrie was om voor Android te ontwikkelen? Ehh... nee. Dat is het namelijk niet.'

Google liet eveneens van zich horen. Andy Rubin van het zoekbedrijf plaatste de volgende tweet: 'the definition of open: "mkdir android ; cd android ; repo init -u git://android.git.kernel.org/platform/manifest.git ; repo sync ; make"'. In gewoon Nederlands: Android is open. Maar dat had Google natuurlijk al eens eerder gezegd.

Ook de baas van Blackberry-producent Research in Motion, Jim Balsille, was niet te spreken over Jobs. De Apple-CEO had tijdens de conference call opgemerkt dat Apple meer iPhones had verkocht in het laatste kwartaal dan RIM Blackberries (14,1 miljoen versus 12,1 miljoen).

Maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Het betrof hier namelijk een vergelijking tussen twee verschillende kwartalen. Omdat Apple en RIM er verschillende financiële boekjaren op na houden, liep het laatste kwartaal van RIM af in augustus, terwijl Apple's meest recente kwartaal ook nog september meepakte. 'En in september is de vraag traditioneel groter dan in de zomermaanden', aldus Balsille.

Ook Jobs' opmerking over de tot mislukken gedoemde tablets van 7 inch (Jobs: 'Je moet ook schuurpapier meeleveren zodat mensen hun vingers kleiner kunnen schuren') viel bij Balsille niet in goede aarde. RIM brengt immers de 7 inch Playbook uit.

'De mensen die niet in het parallelle universum van Apple leven weten dat 7 inch tablets een groot deel van de markt zullen vormen', aldus Balsille. 'En we weten ook dat Adobe Flash-ondersteuning belangrijk is voor klanten die een echte web-ervaring willen hebben.'

Wat ons betreft mag Jobs nu weer gaan reageren. Wie haalt de popcorn?