Levende muur

Levende muur

21-09-2010 13:52 Laatste update: 29-04-2018 03:29

Digital Design is ons nieuwe exportproduct. Lotus 7.0 is het jongste voorbeeld.


Lotus 7.0 laat zich het best omschrijven als een levende muur. De vier meter lange installatie reageert op menselijk gedrag. Loop je voorbij, dan gaan de honderden warmtegevoelige aluminiumvormpjes (smart foils) open.

Niet klik-klak als een diafragma, maar vloeiend en buigend, als een bloem die zijn blaadjes openkrult om het zonlicht binnen te laten. Daan Roosegaarde noemt zijn jongste telg daarom organisch: 'Een fysieke muur wordt haast immaterieel, door het morphen van mens en ruimte.' Lotus 7.0 gaat deze week in première in het Parijse Le Cube.

Digital Design, of beter New Dutch Digital Design, is de naam voor het fenomeen dat de grens tussen mens en computer onderzoekt. In het komende Bright-magazine een lekker lang verhaal over dit nieuwe Dutch design.

Andere voorbeelden van Digital Design zijn zonnegordijn Morning Glory van Wendy Legro en de jurk Intimacy Black die van zwart steeds transparanter wordt naarmate iemand nadert (Anouk Wipprecht en Daan Roosegaarde). Intimacy is te zien in het Centraal Museum in Utrecht. De installatie Divine van Roosegaarde is in Roombeek, Enschede te zien.