Ten C: jacks voor het leven

Ten C: jacks voor het leven

31-08-2010 13:10 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Paul Dezentjé

Tijdloze ontwerpen met klassieke modellen zoals de parka en anorak. Dat is pas duurzaam.

Dit najaar ligt de exclusieve collectie mannenjacks van Ten C, kort voor The Emperor's New Clothes, in de winkels. Het nieuwe merk biedt jacks en jassen in zes klassieke modellen, zoals Fishtail Parka en Field Jacket. Ze zijn allemaal van hetzelfde materiaal, zonder merktekens, logo's of andere zichtbare branding. De kleuren zijn marineblauw, legergroen en zwart. Bij vijf van de zes modellen is een uitneembare voering verkrijgbaar, zodat de jacks voor alle seizoenen geschikt zijn. En alles is uiteraard gemaakt in Italië.

Het concept is gebaseerd op de essentie van het sprookje De nieuwe kleren van de keizer: kijk verder dan je neus lang is, oordeel niet te snel, neem niet alles klakkeloos aan, wees kritisch. Ten C vertaalt dit naar onze wegwerpeconomie, die veel mensen elk seizoen weer wijsmaakt dat ze niet oké zijn omdat hun kleren of schoenen passé zijn. Zodat ze weer iets nieuws kopen. En dat is weinig duurzaam, want het levert bergen afval op.

Daarom biedt Ten C het tegenovergestelde: producten die gemaakt zijn om een leven lang mee te gaan. Je hoeft dus nooit meer een nieuwe jas. Een mooi gegeven, in alle opzichten. Doordacht ook want de modellen zijn evergreens die nooit gaan vervelen en het materiaal benut de tand des tijds om alleen maar mooier te worden. Verantwoord, want je gooit het product niet snel weer weg. En fraai, want het is ontwikkeld door Alessandro Pungetti en Paul Harvey (http://www.paulharvey-archive.com/), twee door de wol geverfde designers die jarenlang creatief directeur waren bij respectievelijk C.P. Company en Stone Island. Specialisten dus.

Ten C is verkrijgbaar bij The Globe in Arnhem en bij John en Vera Hartman in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam vanaf 1000 euro.