Hartfilmpje maken met iPhone-accessoire

Hartfilmpje maken met iPhone-accessoire

19-08-2010 16:43 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Hartpatiënten kunnen straks met een accessoire voor iPhones en Androids zelf hartfilmpjes maken.

Vanaf half november is het mogelijk om met de kleine accessoire Eye-Me zelf een hartfilmpje (ECG) te maken om die daarna door te sturen naar de specialist of huisarts. De prijs van de accessoire en bijbehorende de app komt rond de 170 euro te liggen. 'Het apparaatje is zo groot als een hockeypuck', vertelt Frank Raymakers van Medical Marketing Berlin tegen Bright.

Gebruikers plaatsen hun duimen op sensoren. Een geluidje en lampje geven aan als de opname klaar is. De resultaten slaat hij op een intern geheuegn op en zijn via een kabeltje naar de telefoon te sturen. Eye-Me komt behalve voor de iPhone ook beschikbaar voor Android en Windows-pc's. De applicaties sturen de gegevens door naar een centrale server.

Daarnaast komen dezelfde ontwikkelaars met een speciale mobiele telefoon voor het maken van ECG's. De simlockvrije telefoon Handy Sana gaat ongeveer 600 euro kosten en verschijnt in januari in Nederland. Voor het maken van de ECG moeten twee vingers tegen de zijkant van het apparaat worden gedrukt. De Handy Sana heeft een 2,8 inch touchscreen, webbrowser, 1,3 megapixel camera en microsd-ingang.

Volgens de ontwikkelaars geeft het hartdiagram medisch specialisten een betrouwbare eerste indicatie. Meesturen van gegevens over bloeddruk, glucose en cholesterol kan ook met de EyeMe-app of de Handy Sana.