Onbeperkt mobiel internetten lijkt voorbij

Onbeperkt mobiel internetten lijkt voorbij

16-08-2010 08:30 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Het einde van onbeperkt mobiel internetten is in zicht. Vodafone beperkt de internetbundels tot maximaal 250 mb of 1 gb per maand.

Het mobiele dataverkeer is in een jaar tijd wereldwijd bijna verdrievoudigd. Telecomproviders kunnen er bijna niet tegenop investeren om die enorme toename in dataverkeer in goede banen te leiden. Dat zagen we eerder dit jaar al bij T-Mobile dat na vele klachten van iPhone-gebruikers miljoenen investeerde om de capaciteit van het 3G-netwerk te verdubbelen.

Of dat genoeg is, is maar de vraag. Het dataverkeer groeit momenteel tien keer zo snel als spraakverkeer. Providers zien de bui al hangen. Vodafone trekt de stekker uit onbeperkt mobiel internetten onder het mom van transparantie voor de klant. De huidige databundels laten onbeperkt dataverkeer toe onder de Fair Use Policy, waarmee je niet meer dan tien keer het gemiddelde verbruik van alle gebruikers mag overschrijden. Volgens Vodafone is het voor de klant echter niet inzichtelijk hoeveel het gemiddelde gebruik is. Vanaf 6 september beperkt Vodafone de internetbundels dan ook tot 250 mb of 1 gb per maand voor nieuwe klanten en consumenten die hun abonnement verlengen. Voor zakelijke gebruikers vanaf oktober.

Volgens Vodafone zijn de databundels ruim boven de huidige Fair Use Policy. Dataverkeer buiten de bundel kost 0,30 euro per mb of 10 euro per gb. KPN heeft ook aangekondigd dat onbeperkt internetten niet vol te houden is en komt eind dit jaar met nieuwe databundels. De meeste iPad-databundels waren al aan banden gelegd en Nederland staat wereldwijd op een vierde plaats als het gaat om hoge datakosten voor de iPad. Nu lijkt het einde voor onbeperkt internetten op je smartphone ook in zicht.