Datakosten iPad in Nederland extreem hoog

Datakosten iPad in Nederland extreem hoog

02-08-2010 15:58 Laatste update: 29-04-2018 04:00

De datakosten voor een Franse iPad-gebruiker zijn het hoogst in de wereld. Nederland staat ook hoog op de vierde plaats.

Wired publiceerde een overzichtslijst wat het je kost om via 3G met je iPad te internetten. Europa komt daar beroerd vanaf. Volgens de lijst is Nederland het vier na duurste land per gedownloade GB via je iPad. Via Vodafone en T-mobile kost een gig ongeveer 15 euro. Franse iPad-gebruikers zijn echter nog duurder uit. Daar kost een gig 19,50 euro en in België en Luxemburg 16,65 euro. Amerikanen betalen gemiddeld 9,5 euro per gig.

Het is wel opmerkelijk dat je in Hongkong en Singapore met een GB-prijs van een halve euro zo'n dertig keer goedkoper uit bent dan in Nederland. Dat is tenminste zo wanneer je de 'goedkoopste' Nederlandse iPad-abo's neemt. Bij KPN bijvoorbeeld kost een een gig 40 euro!

Op zich is het wel te begrijpen dat providers geen onbeperkt data-abonnement aanbieden, maar 15 euro of meer voor een GB aan data is buiten proportioneel. Een gemiddeld YouTube-filmpje van een minuut of vier met matige kwaliteit weegt al snel 30 MB. Wil je niet meer dan 15 euro per maand kwijt zijn dan mag je éé3n filmpje per dag kijken op je iPad en vooral niet te vaak je mail checken daarbij.

Het maakt een iPad met 3G voor onderweg een totaal zinloos apparaat, want wie gaat nou media consumeren bij dergelijke exorbitante prijzen? Hoogste tijd dat Apple tethering toelaat op de iPad en dat de Opta eens een kijkje neemt in deze schandalige prijsstructuren van de mobiele providers.