Ebooks passeren papier bij Amazon

Ebooks passeren papier bij Amazon

20 juli om 12:03
Laatste update: 29 april om 04:30

Amazon verkoopt nu veel meer ebooks dan hardcovers. De prijsverlaging van de Kindle pakt goed uit.

Tegenover elke 100 verkochte papieren boeken met harde kaft bij Amazon stonden afgelopen maand nu 180 e-books. De verschillen met verkoopcijfers van paperbacks meldde Amazon helaas niet. Maar de groei in de ebookverkoop zit er in elk geval flink in. In de eerste helft van 2010 verkocht Amazon meer dan drie keer zoveel ebooks als in de eerste helft van 2009. Volgens Amazon heeft de lagere prijs van zijn Kindle - nu nog maar 189 dollar - voor een omslagpunt gezorgd. Sinds de prijsverlaging stijgt de verkoop van de Kindle drie keer sneller. Amazon hoeft kortom, in de VS, nog niet bang te zijn voor de iPad. Er blijft een markt voor apparaten die alleen zijn gericht op langer lezen.

Wat betreft de aantallen verkochte ebooks zit Amazon nog ver boven de nieuwe concurrent Apple, dat deze week zijn iBooks-applicaties ververste. Nieuw is dat iBooks nu ook boeken heeft met audio en video. Amazons Kindle-app heeft sinds drie weken ook audio- en videomogelijkheden, waaronder een Beatles-songbook inclusief muzieknummers. Multimedia heeft kennelijk prioriteit, het goed weergeven van poëzie niet.

Amazons ebooksucces blijft in Nederland nog ongeëvenaard. In juni werden volgens het Centraal Boekhuis in Nederland 30 duizend e-books verkocht. Dat betekent dat er maandelijks honderd keer meer papieren boeken worden verkocht in ons land. Er zijn vijfduizend verschillende titels digitaal te koop bij in totaal 40 webwinkels. Het aantal verkochte readers in Nederland is volgens GfK circa 75 duizend.

Lees meer over:

Deel via