Kindle verminkt gedichten

Kindle verminkt gedichten

20 juli om 08:06
Laatste update: 29 april om 04:30

Readers als de Kindle geven gedichten verkeerd weer door het automatisch afbreken van regels. Digitale dichtbundels blijven daardoor achter.

Een woordje op de verkeerde plaats is natuurlijk cruciaal in poëzie. Maar de Amazon Kindle, en ongetwijfeld veel andere readers, trekken zich daar niets van aan. De digitale publicaties van dichtbundels bevatten door de conversie naar een nieuw lettertype en schermgroottes tal van fouten, schrijft het Amerikaanse persbureau Associated Press. Dichter Billy Collins was geschokt toen hij zijn eigen collectie gedichten op de Kindle las. 'Als de originele regel langer is dan een bepaalde lengte, zet de Kindle het laatste woord op een nieuwe regel. Dat verpest alles', aldus Collins.

Associated Press constateert dat dit soort opmaakproblemen er mede voor hebben gezorgd dat er relatief nog zo weinig bekende dichtbundels als e-book beschikbaar zijn. Sylvia Plath, Lawrence Ferlinghetti of W.S. Merwin zijn nog niet te vinden in de e-bookwinkels. Ook onder de circa vijfduizend Nederlandse boeken die in digitale vorm te koop zijn, zitten maar een handvol dichtbundels. Wel zijn tal van gedichten los en gratis te vinden op het web via sites als Poemhunter.com of enkele torrents, maar die allemaal handmatig opmaken en overzetten naar je reader schiet natuurlijk niet op.

Amazon kan nog niets beloven over het verbeteren van de fouten in digitale dichtbundels en houdt het bij een nietszeggende verklaring over dat het bedrijf continu werkt aan innovatie van de Kindle. Leverancier van readertechnologie eBook Technologies zegt tegenover AP wel te werken aan een verbeterde manier om aan lezers te communiceren dat een regel door het apparaat is afgebroken en dat dat niet zo bedoeld was door de auteur. Een woordvoerder geeft toe 'dat dat geen perfecte oplossing is'.

Amazon verlaagde onlangs de prijs van zijn Kindle naar 150 euro, excl btw.

Lees meer over:

Deel via