Boekenkast uit oude kranten

Boekenkast uit oude kranten

29-06-2010 10:24 Laatste update: 29-04-2018 04:30

Papier machee is niet alleen geschikt materiaal voor een sinterklaassurprise. Debbie Wijskamp maakt er volwaardige meubels van.


De kast Paperpulp Cabinet is grauw en grof, opgebouwd uit dikke planken van geperste oude kranten. Met behulp van een mal en een deegroller maakt Debbie Wijskamp de basismaterialen. Een simpel systeem met uitstekende hoeken en wat zandkleurige specie maken het bouwpakket af. Het bouwen met oude kranten wordt door Debbie Wijskamp in vele vormen beoefent. Juist het contrast tussen de grofheid van de kast en de tere Paperpulp Pots is interessant. Beide waren te zien op het DMY festival in Berlijn.

Debbie Wijskamp, in 2009 afgestudeerd aan ARteZ in Arnhem, keek naar culturen waarin bouwmateriaal in de nabije omgeving van de bouwplaats gezocht wordt. Met de bakstenen uit Zuid-Duitsland en hout uit West-Amerika op een Hollandse bouwplaats geen vreemde gedachte. Experimenteren met oude kranten leidde tot dit materiaal met een karakteristieke structuur en uitstraling.

Parapu perst uit papier stoelen voor de consumentenmarkt, en Vij5 maakt uit oude Eindhovense Dagbladen het zogenaamde Kranthout.