Nederlandse ontwerpers scoren op European Design Awards

Nederlandse ontwerpers scoren op European Design Awards

01-06-2010 11:22 Laatste update: 29-04-2018 05:00

Duitsland had afgelopen weekend het best scorende liedje van Europa, maar wie maakt het beste design van Europa?


Bij de afsluiting van het European Design Festival werden in het Stadhuis van Rotterdam de European Design Awards uitgereikt. Het samenwerkingsverband van liefst veertien Europese Design magazines kiest niet alleen het beste werk van het Europese werelddeel, maar bezorgt de winnaars meteen veel aandacht in de media. De trofee bestaat uit een asterisk, die ik meteen associeer met het tijdschrift Wallpaper* dat vreemd genoeg niet bij de veertien magazines hoort. Zie de complete lijst met awardwinaars van vijf890 tot Letterlab op Design.nl. Onze behapbare selectie volgt hieronder.

Het Delftse Fabrique wint met de website CityOneMinuters.org waarin de stad als levend organisme gezien wordt. Kunstenaars over de hele wereld leggen het stadsleven vast in persoonlijke video-impressies van precies één minuut, waar de bezoeker op een innovatieve manier doorheen kan surfen.

Het door Silo ontworpen TEDxAmsterdam boek getiteld Breakthrough kreeg een ED award. De speciale bindwijze van het boek zou je kunnen opvatten als een vertaling van het samenbrengen Europese TEDfans aangezien het een souvenir is van het eerste TEDx evenement in Europa. Het boek is nog te koop bij ABC bookstore.

Het Amsterdams ontwerpbureau Lava is uitgeroepen tot European Design Agency of the Year. Lava is het eerste Nederlandse bureau dat de prijs wint en ontvangt hem in het jaar van haar twintigste verjaardag.

Momkai maakte de site Nalden.net met gesponsorde achtergrond en sleepte ook een prijs in de wacht.

De nieuwe visuele identiteit van NHL Hogeschool werd ook bekroond. KoeweidenPostma baseerde haar vormentaal op de specifieke lijnen en hoeken van de nieuwbouw van de Hogeschool van de hand van architectuurstudio Hertzberger. De hoofdkleuren van de NHL huisstijl zijn wit en zwart. Omdat een student Informatica en een student Zorg en Welzijn nogal verschillend zijn, kan elke faculteit bij de start van elk nieuw schooljaar twee steunkleuren voor de eigen communicatiemiddelen kiezen. Voor NHL Hogeschool komt de award op een mooi moment; het nieuwe pand is afgelopen week geopend.