Besmettingsgevaar door rfid-chips

Besmettingsgevaar door rfid-chips

27-05-2010 12:38 Laatste update: 29-04-2018 05:00

Thom Stokkel

Een Britse wetenschapper is de eerste mens die geïnfecteerd is met een computervirus. 

Experts op het gebied van cybernetica aan de Univeriteit van Reading hebben een RFID-chip besmet met een computervirus en vervolgens in het lichaam van Dr. Mark Gasson geïmplanteerd. Gasson is hiermee de eerste mens die een computervirus in zijn lichaam draagt. Met dit experiment willen de onderzoekers de risico's van elektronische implantaten laten zien.

De chip kan dankzij het virus bepaalde elektronische deuren openen en mobiele telefoons aan en uitzetten. Bovendien kan het virus zich draadloos verspreiden naar computers waarmee het in verbinding staat. Dat levert voor deuren en mobiele telefoons misschien niet zo veel problemen op, maar het reageert ook op elektronische implantaten in het lichaam. Mensen met een pacemaker of gehoortoestellen kunnen hierdoor dus problemen ondervinden en niet meer vertrouwen op de werking van hun apparatuur.

Op het moment zullen deze ITA's (infectious technological agents) niet zo veel problemen opleveren. Maar in de toekomst - wanneer we meer afhankelijk zijn van technologie, ook voor onze gezondheid - kunnen dit soort draagbare virussen weldegelijk een gevaar vormen, menen de onderzoekers.