Boek en e-book over Nederlandse blogs

Boek en e-book over Nederlandse blogs

15-05-2010 10:09 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Tonie van Ringelestijn

Een boek over de historie van de Nederlandse weblog verschijnt later deze maand, op papier en als e-book.


Van het weblogboek Bloghelden geschreven door Frank Meeuwsen, uitgegeven door AW Bruna, is nu een online voorproefje verschenen. Vanaf 25 mei is het op ouderwets papier te koop (19,95 euro). Het boek beschrijft de geschiedenis van meer dan tien jaar webloggen. Aan dat jubileum besteedde Bright vorig jaar ook aandacht met een serie portretten.

De uitgever omschrijft Bloghelden als een 'illustratieve bloemlezing van de Nederlandse blogosfeer'. In het boek komen onder andere vijftien blogpioniers, onder wie ondergetekende, aan het woord (ik startte in 1999 met Tonie.net). Ook sprak Meeuwsen met Bright-freelancer Francisco van Jole, als een van de eerste journalisten actief op internet en bbs'en, en met Bright-medewerkers Erwin van der Zande, die pionierde met e-zine Shift, en Corrie Gerritsma, die al in 1998 een live webcamsite had.

Via een wiki konden internetters informatie aandragen voor de geschiedschrijving. Meeuwsen organiseerde jarenlang de weblogverkiezing Dutch Bloggies.

Behalve als paperback verschijnt Bloghelden ook als e-book in de vorm van een ePub-bestand, leesbaar op de meeste readers en de iPad, maar niet op de Kindle. De txt-versie is gratis verkrijgbaar. Op de wiki staat onder andere de tijdlijn van Nederlands blogs. Hij begint in 1995 met Francisco van Joles Daily Planet, braaf gearchiveerd door Archive.org

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s