Android verplettert de iPhone: echt waar?

Android verplettert de iPhone: echt waar?

12-05-2010 12:48 Laatste update: 29-04-2018 05:31

In de VS werden in het eerste kwartaal van dit jaar meer Android-toestellen verkocht dan iPhones.

Dat is althans de conclusie die marktonderzoeker The NPD Group trekt op basis van meer dan 150 duizend ingevulde online peilingen. Van alle smartphones die in het eerste kwartaal in de VS werden verkocht, waren er 28 procent voorzien van het Android-besturingssysteem. Daarmee nam Android de tweede plaats over van Apple, dat een marktaandeel van 21 procent had. De grootste partij is nog altijd Research In Motion (RIM) met 36 procent.

Volgens Gigaom ligt de verklaring van het succes van Android voor de hand. Omdat Apple exclusief samenwerkt met AT&T, kan lang niet iedereen in de VS een iPhone aanschaffen. Ook een andere vorm van exclusiviteit speelt Apple parten: terwijl elke hardware-fabrikant een Android-toestel kan uitbrengen, is het operating system van Apple alleen beschikbaar op iPhones. Dat zorgt ervoor dat Android-toestellen vaak ook een stuk goedkoper zijn dan iPhones.

Android is, kortom, bezig met een inhaalslag - met dank aan de nieuwe, goedkope toestellen en een snel groeiend aanbod van apps. Maar streeft Android de iPhone ook echt voorbij? Dat is nog allerminst zeker.

Een woordvoerster van Apple plaatste al direct vraagtekens bij de representativiteit van het onderzoek van The NPD Group. Wat zeggen de 150 duizend Amerikaanse consumenten die de online vragenlijst van The NPD Group hebben ingevuld over alle telefoongebruikers, in de VS en wereldwijd?

'Cijfers van IDC laten zien dat de iPhone een aandeel van 16,1 procent heeft op de smartphone-markt. Dat marktaandeel blijft groeien en wereldwijd ligt het veel hoger dan het marktaandeel van Android.' De berichten over de aanstaande dood van de iPhone lijken dan ook lichtelijk overdreven.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s