Ontwikkelaars iPhone-apps willen meer geld

Ontwikkelaars iPhone-apps willen meer geld

12-05-2010 09:57 Laatste update: 29-04-2018 05:31

De meeste ontwikkelaars van iPhone-apps vinden dat Apple een te groot deel van hun omzet inpikt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Evans Data. Van de meer dan 400 ontwikkelaars die het bureau ondervroeg, vindt 80 procent dat ze een te groot deel (30 procent) van de omzet moeten afstaan aan Apple.

Het is één van de twee grote nadelen van het door Apple gekozen model. Omdat ontwikkelaars eigenlijk niet buiten de App Store om kunnen werken, worden ze gedwongen een flink deel van hun inkomsten te delen met Apple.

Het andere grote nadeel van de App Store is dat Apple bepaalt welke apps wel en niet worden toegelaten. Dit leidt regelmatig tot relletjes. Zo liet Apple de apps van PhotoQ en cartoonist Nozzman aanvankelijk niet toe tot de App Store. Pas nadat de aanbieders waren overgegaan tot zelfcensuur (naaktfoto's eruit) streek Apple de hand over het hart.

Dat de zedenmeesters in Cupertino bepalen wat voor content je als ontwikkelaar mag aanbieden als ontwikkelaar, zit de helft van de ondervraagde ontwikkelaars niet lekker. Een derde van de respondenten heeft daarentegen in het geheel geen problemen met de content-restricties, zo ontdekten de onderzoekers van Evans Data.