Daar is nog plek

Daar is nog plek

11-05-2010 14:33 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Thom Stokkel

Wordt het staan of is er toch nog een zitplaats? Dankzij de Comfort Zone Display weet je waar er nog plek is in de trein.

Overvolle treinen maken het reizen met openbaar vervoer niet altijd even prettig. In de spits moet je vaak de hele trein doorlopen op zoek naar een vrij plekje en dan blijkt als je uitstapt ook nog dat aan het andere eind van de trein nog voldoende ruimte was. Designers bij 4-id hebben daarom een stijlvolle oplossing voor dit probleem bedacht.

In de eerste plaats hebben ze de informatieborden die boven het perron hangen een volledige make-over gegeven. Op de borden staat niet alleen de aankomsttijd van de trein maar ook andere informatie: of er wifi aanwezig is, welke speciale voorzieningen er zijn en wanneer de volgende trein komt. De meest praktische toevoeging is echter het aantal mensen dat op dat moment in de trein zit, weergegeven per treinstel. Met kleuren en symbolen wordt aangegeven hoe vol de trein zit en op welke plek het het drukst is.

Comfort Zone

Langs de bovenkant van het perron wil 4-id ook een lichtgevende strook plaatsen die over de lengte van de trein in kleur laat zien waar er nog zitplaatsen zijn. Het gaat nu uiteraard nog om een concept. Om het te laten werken zouden er nieuwe sensoren in treinen geplaatst moeten worden. Wij zijn voor.