Haar ingezet als middel tegen olieramp

Haar ingezet als middel tegen olieramp

11-05-2010 11:52 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Kappers uit de hele wereld doneren menselijk haar om de olievlek in de Golf van Mexico te helpen opruimen.

We weten allemaal dat je haar vet wordt als je het een tijdje niet wast. Dat menselijk haar ook ingezet kan worden om op grote schaal olie te absorberen, in dit geval de olie die door de olieramp in de Golf van Mexico aanspoelt op de kust van Louisiana, is voor de meesten echter nieuw. Menselijk haar blijkt namelijk vier tot zes keer zijn eigen gewicht in olie op te kunnen nemen.

De stichting Matter of Trust deed een oproep om haar te doneren aan het rampgebied omdat er chronisch te kort is aan commerciële synthetische absorberende materialen om de enorme ramp te bestrijden. Volgens een woordvoerder van de stichting hebben meer dan 370 duizend kappers en 100 duizend dierenkappers haar opgestuurd. De stichting ontvangt zo'n 200 duizend kilo haar per dag.

De stichting heeft ook grote hoeveelheden nylon kousen nodig. Vrijwilligers stoppen het haar in de kousen en leggen deze op de bevuilde plekken langs de kust. Zodra de 'worsten' zich volgezogen hebben met olie worden ze verwijderd en weggegooid.

Het lek in de Golf van Mexico maakt helaas kans de grootste olieramp in de geschiedenis te worden. Per dag lekt er 800 duizend liter olie. Als het lek vijftig dagen lang zijn gang kan gaan, overtreft het de hoeveelheid olie die tijdens de ramp met de tanker Exxon Valdez in Alaska vrijkwam. De verwachting is dat het wel twee tot drie maanden kan duren voordat het lek kan worden gedicht.