Sony NEX concurreert met Olympus Pen

Sony NEX concurreert met Olympus Pen

11-05-2010 10:39 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Tonie van Ringelestijn

Sony heeft nu ook kleinere alternatieven voor dslr's met verwisselbare lenzen: de NEX-5 en NEX-3. Plus een HD-camcorder met lenzen.Steeds meer camerafabrikanten komen met compactere toestellen die de kwaliteit van goedkope spiegelreflexcamera's benaderen. Ze hebben geen spiegel, maar wel een relatief grote beeldsensor en verwisselbare lenzen. Voordeel: ze passen makkelijker in tas of zak en maken toch prachtige foto's. In deze categorie kwamen Olympus en Panasonic vorig jaar al met hun MicroFourThirds-camera's. De Olympus Pen EP-1 haalde toen onze Bright 25 van 2009.

Na Samsungs NX10 in januari komt Sony nu ook met zo'n compact dslr-alternatief. De nieuwe NEX-5 en NEX-3 hebben volgens Sony een hoge beeldkwaliteit, verwisselbare lenzen en korte sluitersnelheden. De NEX-5 is zelfs maar 24 millimeter dun en heeft een magnesiumbehuizing. Beide toestellen hebben een fotoresolutie van 14 megapixel en schieten kiekjes tot zeven beelden per seconde op hoge resolutie. De camera's maken ook HD-video's: 1080i in de NEX-5 en 720p in de NEX-3.

Het 3 inch lcd-scherm in de camera's is zowel naar boven als naar beneden te kantelen en past zijn scherpte aan het omgevingslicht aan. Sony verkoopt diverse lenzen voor de NEX-camera's. De camera's beschikken ook over Sweep Panorama, dat panoramafoto's maakt door de camera te draaien. Na een firmware-update werkt die panoramafunctie ook in 3D. De NEX-camera's zijn vanaf de zomer te koop. De NEX-5 is er vanaf 600 euro, de NEX-3 vanaf 500 euro.

Daarnaast komt Sony ook met een HD-camcorder met dezelfde technologie als in de NEX-camera's. De camcorder krijgt ook verwisselbare lenzen en verschijnt in het najaar van 2010. Hij heeft dezelfde Exmor APS HD CMOS-sensor als de NEX-toestellen en werkt met dezelfde E Mount-lenzen en de bestaande A Mount-lenzen van Sony's Alpha-dslr's.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s