Apple werkt aan eigen Flash-rivaal

Apple werkt aan eigen Flash-rivaal

10-05-2010 10:45 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Adobe heeft Flash, Microsoft heeft Silverlight en Apple sleutelt nu aan Gianduia, een nieuw wapen in de strijd tegen Flash.


Apple heeft een eigen alternatief in ontwikkeling voor Flash van Adobe, het bedrijf waar Steve Jobs in een hevige strijd mee is verwikkeld. Apples platform voor rijke interactieve applicaties zou Gianduia gaan heten. Anders dan Flash heeft het geen browserplugin nodig, maar is het wel gericht op dezelfde soort geavanceerde toepassingen als Flash. Intern zou Apple het al testen en vorig jaar werd er al eens een geheime demo van gegeven, aldus AppleInsider.

Mogelijk geeft Apple binnenkort tijdens enkele conferenties voor ontwikkelaars meer informatie over het nieuwe platform. Het kan voor Apple een extra wapen in de strijd met Adobe's Flash zijn. Steve Jobs schreef eind april een open brief ter verdediging van het weren van Flash van de iPhone en iPad. Maar hij is lang niet de enige die Flash niet geweldig vindt.

Voor afspelen van webfilmpjes is Flash in elk geval uiteindelijk niet meer noodzakelijk. Steeds meer video is al beschikbaar in videocodecs, die door sommige browsers ook zonder Adobe-software is af te spelen. Voor bepaalde geavanceerde toepassingen is Flash voorlopig nog belangrijk, maar de vraag is hoe lang.