Elektrisch tanken in drie minuten

Elektrisch tanken in drie minuten

10-05-2010 08:37 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Een Japans bedrijf heeft een systeem ontwikkeld dat de accu's in je elektrische auto in drie minuten voor de helft kan opladen.

Een van de grootste problemen met de elektrische auto is het opladen van je accu's. Met speciale snelladers duurt het toch al snel 20 minuten voordat je accu's vol zijn. Dat is wellicht prima voor korte stadsritjes maar zo op vakantie is geen optie. Ik zie de enorme files bij de pompstations al staan. Het Japanse bedrijf JFE Engineering Corp. heeft een systeem ontwikkeld waarmee je binnen drie minuten je accu's voor de helft kan volladen. Het systeem is niet voor de particulier maar voor pompstations bedoeld.

Het laadstation heeft de afmetingen van een gewone pomp en maakt gebruikt van speciaal ontworpen lithium-ion accu's die 's nachts opgeladen worden als de stroom het goedkoopst is. Deze accu's kunnen vijf keer meer stroom leveren dan de huidige producten. Het probleem met snelladers voor pompstations is dat ze een enorm vermogen vereisen. De meeste pompstations zijn hier niet op berekend en het aanpassen van de elektrische infrastructuur kost een flinke duit. Deze snellader werkt met de gemiddelde elektrische krachtstroomaansluiting die bij de meeste Japanse pompstations aanwezig is.

Of het systeem echter een succes wordt, hangt af van het feit of autofabrikanten mee willen werken. De elektrische auto's moeten namelijk worden aangepast omdat ze deze snelheid van laden niet zomaar aankunnen. Als een dergelijk systeem in de praktijk goed werkbaar blijkt, zou een van de grootste drempels voor het gebruik van de elektrische auto kunnen verdwijnen. Je kan dan elektrisch tanken wanneer je wilt en bent niet afhankelijk van je laadpaal thuis. Blijft wel over dat je twee keer zo vaak moet tanken, omdat het systeem de accu slechts voor de helft oplaadt.