Apple bijna net zoveel waard als Microsoft

Apple bijna net zoveel waard als Microsoft

23-04-2010 14:19 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Nieuws van onze financiële redactie. Apple is op de beurs nu bijna evenveel waard als Microsoft.

Volgens de S&P 500 Index is Apple Microsoft zelfs al voorbijgestreefd, maar daarbij houdt de uitgever van de index de Microsoft-aandelen die eigendom zijn van Bill Gates en Steve Ballmer buiten beschouwing.

Rekenen we de waarde van die aandelen wel mee, dan is Microsoft op dit moment 265,6 miljard dollar waard en is Apple goed voor 241,6 miljard dollar. Oliegigant Exxon is het enige S&P 500-bedrijf dat meer waard is (ruim 300 miljard dollar).

Het aandeel Apple heeft de afgelopen week flink geprofiteerd van de goede kwartaalcijfers. De koers steeg met 9 procent. Beleggers zijn minder te spreken over de deze week eveneens gepresenteerde kwartaalcijfers van Microsoft.

Apple heeft in het afgelopen decennium een enorme inhaalslag gemaakt. In 2000 was Microsoft nog tien keer zoveel waard als Apple. Maar terwijl de koers van Apple vanaf 2004 flink begon te stijgen, is Microsoft de afgelopen tien jaar juist minder waard geworden.

De lancering van de iPod in het najaar van 2001 kunnen we met terugwerkende kracht wel als het keerpunt voor Apple zien. Apple veranderde onder invloed van het succes van de muziekspeler van een computerbedrijf in een elektronicabedrijf dat het ene na het andere goedverkopende product op de markt bracht.

Steve Jobs zal zijn geluk ongetwijfeld niet opkunnen als Apple straks inderdaad Microsoft voorbijstreeft op de beurs. In 2006 was Jobs ook al in de wolken toen Apple meer waard werd dan Dell. Hij stuurde een triomfantelijke mail naar zijn medewerkers waarin hij fijntjes wees op een uitspraak van Dell-oprichter Michael Dell die in 1997 meende dat Apple geen toekomst had.

Inmiddels heeft Apple overigens zoveel cash dat het Dell zonder problemen zou kunnen opkopen. Dell is nu een lousy 33 miljard dollar waard.