James dient de mensch

James dient de mensch

01-04-2010 11:49 Laatste update: 29-04-2018 06:02

Annemiek van Grondel

Dienbladen truttig? James allerminst. Die is strak, stevig en vederlicht. Ook te gebruiken als ondergrond voor laptop plus muis.

Dienbladen dienen licht te zijn. Des te meer drank kun je erop vervoeren. Dat moet ongeveer het idee geweest zijn van Robert Bronwasser toen hij zijn James ontwierp. Ook het succes van zijn stapelbare wijnrek Grape en eveneens stapelbare bijzettafel annex lectuurbak Stack speelden mee. De drie ontwerpen zijn gemaakt van expandeerbaar polypropyleen (EPP), een kunststof die enigszins te vergelijken is met piepschuim, maar dan op basis van polypropyleen. Het materiaal wordt veel gebruikt in de auto-industrie, voor het interieur van auto's of de binnenbekleding van helmen. Vederlicht maar stevig en geheel recycleerbaar.

Bronwasser studeerde in 1992 cum laude af als industrieel ontwerper aan de TU Delft en ontwierp sindsdien talloze producten voor zijn eigen designstudio in Amsterdam, in 2002 omgedoopt tot SMOOL. In 2008 werd hij extern artdirector en ontwerper van het keramiekbedrijf Royal Goedewaagen, dat dit jaar het 400-jarig bestaan viert en mede dankzij hem een groeiende designcollectie aan het aanleggen is. Veel van de ontwerpen die Bronwasser voor het bedrijf maakt zijn naar aanleiding van het jubileum gedecoreerd door talloze ontwerpers. Zo heeft Joost Swarte illustraties gemaakt voor op Moneypig, het spaarvarken dat Bronwasser voor Royal Goedewaagen ontwierp.

James is functioneel en minimaal mooi zwart. Hij is niet alleen als dienblad, maar ook als tafeltje op schoot te gebruiken. 'Een vriendelijk dienblad', noemt Bronwasser het. 'Een dienblad is vanzelfsprekend plat, maar James heeft meer volume. Door de uitholling aan de onderkant kan het prima als tafeltje op schoot, bijvoorbeeld voor een laptop (inclusief muis), dienen.'
Minder kans op afglijden van de computer dus, en sowieso geen welhaast schroeiende knieën meer. En, voegt de ontwerper er trots aan toe: 'Op tafel oogt James eigenlijk meer als object dan als gebruiksvoorwerp.'

James is onder meer verkrijgbaar via Goods en binnenkort ook via de website van Bronwasser. Tijdens de Salone del Mobile (14-19 april) zullen nieuwe producten van de ontwerper voor Royal Goedewaagen en Palau worden gepresenteerd in het Temporary Museum for New Design – Superstudio Più, Via Tortona 27. Milaan.