Wakker? Dan eerst naar Facebook

Wakker? Dan eerst naar Facebook

19-03-2010 08:21 Laatste update: 29-04-2018 06:02

Wat doe je als eerste als je 's ochtends wakker wordt? Facebook checken of twitteren.

18 Procent van de Amerikaanse jongeren (jonger dan 25 jaar, dat is) checkt 's ochtends vanuit bed eerst Facebook en/of Twitter. Bij de bezitters van een iPhone ligt dat percentage nog hoger: 28 procent. (Wel een beetje jammer dat je een aparte app moet downloaden om dat op een aangename manier - liggend - te kunnen doen.)

Dat blijkt allemaal uit een onderzoek dat Retrevo.com uitvoerde onder iets meer dan duizend Amerikanen. Volgens de site is er sprake van een nieuwe verslaving: aan sociale media. 12 Procent van de ondervraagden moet namelijk elke paar uur even inchecken op Facebook. Wat de ontwenningsverschijnselen zijn als ze dat niet kunnen, heeft Retrevo helaas niet onderzocht.

Volgens een door Computerworld geraadpleegde analist kan een sociale-media-verslaving ertoe leiden dat mensen minder sociaal worden. 'Het kan leiden tot problemen in hun echte leven omdat het zoveel tijd en aandacht vraagt.'

CNN schreef een jaar geleden al over de verwoestende gevolgen van een Facebook-verslaving. De nieuwszender verhaalde van een Facebook-junkie die zelfs niet meer reageerde op de mails van haar 12-jarige dochter om te helpen met huiswerk.

Ja, een heroïneverslaving is zó passé.