Bloom Box voor efficiente energie

Bloom Box voor efficiente energie

1 maart om 11:19
Laatste update: 29 april om 06:33

De Bloom Box is een nieuwe brandstofcel die als revolutionair wordt betiteld. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Vorige week woensdag onthulde de Californische startup Bloom Energy de Bloom Box brandstofcel die, volgens het bedrijf, in de nabije toekomst onze kijk op energieopwekking dramatisch zou kunnen veranderen. De Bloom Box neemt weinig ruimte in beslag en zou in de toekomst als energie server naast je huis kunnen staan en je van stroom voorzien. Je zou daarmee niet meer de 20 procent aan energieverlies hebben die het kost om stroom via het
elektriciteitsnetwerken te distribueren.

In een notedop werkt de Bloom Box als volgt: je voert aan de ene kant brandstof in en aan de andere kant lucht en via een chemische reactie produceert de cel efficiënt stroom, zonder verbranding en de bijbehorende schadelijke emissies. Het hart van de Bloom Box bestaat uit gepatenteerde 'tegels' gebakken uit strandzand. Aan beide kanten van de tegel zit een speciale 'inkt' die de chemische reactie tussen brandstof en lucht opwekt.

De Bloom Box kan stroom opwekken uit verschillende brandstoffen zoals aardgas en biobrandstof. Brandstofcel-technologie is niet nieuw maar de Bloom Box onderscheidt zich van andere brandstofcellen door onder andere het gebruik van goedkope materialen zoals 'zand' in plaats van zware metalen als platina en zuren, een effciënte stroomopwekking, flexibiliteit in brandstof en de mogelijkheid om naast energieopwekking ook als energieopslag te dienen.

Bedrijven als Google, eBay en Wal-Mart hebben al een aantal Bloom Boxes in bedrijf. eBay heeft op het moment vijf Bloom Boxes staan die op biogas van de vuilnisbelt draaien en meer energie genereren dan de 3000 zonnepanelen die eBay geïnstalleerd heeft. Deze 100 kW Bloom Boxes kosten echter nog tussen de 700 en 800 duizend dollar per stuk. Bloom Energy denkt in de loop van de tijd energieservers met de capaciteit voor een woning voor zo'n 3000 dollar aan de consument te kunnen slijten. De huidige Bloom Boxen kunnen voor zo'n 8 dollarcent een kWh stroom opwekken.

De onthulling van de Bloom Box kreeg afgelopen woensdag veel positieve aandacht van de pers maar de sceptici komen nu ook naar voren. Adviesbureau IDC heeft zo zijn twijfels over de Bloom Box. De Bloom Box zet vijftig procent van de energie die erin gaat om in stroom, twee keer zo efficiënt als bijvoorbeeld een dieselgenerator. Maar volgens IDC hebben moderne gas-elektriciteitscentrales een efficiency van soms 60 procent. Zelfs al trek je het distributieverlies door de stroomkabels eraf, dan heeft de moderne centrale ongeveer dezelfde efficiency als de Bloom Box.

Volgens IDC is de Bloom Box ook niet veel schoner dan de moderne centrales. IDC's grootste kritiek is de prijs. Bloom Boxes kosten ongeveer 7 tot 8 dollar per Watt in aanschaf. Dat is volgens IDC zo'n beetje de duurste energietechnologie die je momenteel kunt kopen. Het is zelfs duurder dan zonnepanelen, mits je die op grote schaal inkoopt. In de woorden van IDC zijn 'Bloom Boxes, bot gezegd, extreem duur'.

Het televisieprogramma 60 Minutes kreeg voor de introductie al een sneak preview van de Bloom Boxes.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" width="400" height="305" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0"> <param name="flashvars" value="linkUrl=http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6228923n&amp;tag=contentBody;housing&amp;releaseURL=http://cnettv.cnet.com/av/video/cbsnews/atlantis2/player-dest.swf&amp;videoId=50083943&amp;partner=news&amp;vert=News&amp;si=254&amp;autoPlayVid=false&amp;name=cbsPlayer&amp;allowScriptAccess=always&amp;wmode=transparent&amp;embedded=y&amp;scale=noscale&amp;rv=n&amp;salign=tl"><param name="src" value="http://cnettv.cnet.com/av/video/cbsnews/atlantis2/player-dest.swf"><embed type="application/x-shockwave-flash" width="400" height="305" src="http://cnettv.cnet.com/av/video/cbsnews/atlantis2/player-dest.swf" flashvars="linkUrl=http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6228923n&amp;tag=contentBody;housing&amp;releaseURL=http://cnettv.cnet.com/av/video/cbsnews/atlantis2/player-dest.swf&amp;videoId=50083943&amp;partner=news&amp;vert=News&amp;si=254&amp;autoPlayVid=false&amp;name=cbsPlayer&amp;allowScriptAccess=always&amp;wmode=transparent&amp;embedded=y&amp;scale=noscale&amp;rv=n&amp;salign=tl"></object>

Lees meer over:

Deel via