Upload Cinema's canon van YouTube (plus toegift)

Upload Cinema's canon van YouTube (plus toegift)

24-02-2010 10:54 Laatste update: 29-04-2018 06:33

Ruim veertig video's die internetgeschiedenis schreven. En de grootste Numa Numa karaoke ooit.

Maandag- en gisteravond vertoonde Upload Cinema in een uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam de canon van YouTube. De filmclub, die maandelijks rond thema's de beste webvideo's naar kleine bioscopen brengt, had daarvoor ruim een dozijn internetexperts aangeschreven om hun favorieten in te sturen. Dat resulteerde in een afspeellijst met ruim veertig video's onderverdeeld naar solo's, duo's, ensembles en video's met massa's.

Veel YouTube en zelfs pre-YouTube iconen zijn opgenomen in de canon. Bad Day at the Office uit 1997, de eerste internetvideo die massaal werd rondgestuurd via mail. De video van Ghyslain Raza alias de Star Wars Kid uit 2002 die in de loop der tijd meer dan 900 miljoen (!) keer is bekeken. De Numa Numa playbackvideo van Gary Brolsma. Maar uiteraard ook Esmee Denters, Obama Girl, Chris 'Leave Britney Alone!' Cocker, de niezende panda, Hitler, Thriller in de Filippijnse gevangenis, Frozen Grand Central, Battle at Kruger en Where the Hell is Matt. Het is bijna leuker om te zoeken naar de video's die je nog niet kende.

De YouTube iconen zijn eerder verzameld in mixvideo's of cartoons, maar niet eerder is er een canon opgesteld. Hieronder de complete afspeellijst.

Bezoekers van de Stadsschouwburg konden na afloop nog op een verrassing rekenen. Na het naar voren roepen van de 'canoniers' richtten Upload Cinema-oprichters Dagan Cohen en Barbara de Wijn zich tot het publiek dat plots zichzelf live op het witte doek zag. Cohen nodigde de zaal met 500 bezoekers uit tot een recordpoging Numa Numa karaoke. Hieronder de video hoe dat er vanaf het podium uitzag.