Sellaband failliet, mogelijk doorstart

Sellaband failliet, mogelijk doorstart

23 februari 2010 om 15:54
Laatste update: 29 april 2018 om 06:33

Sellaband hoopte door fans te laten investeren in bands de platenindustrie buitenspel te zetten. Maar de site is nu falliet.

Sellaband is failliet en daarmee komt er mogelijk een einde aan de crowdfundingsite voor muzikanten en muziekliefhebbers. De site liet fans investeren in bands en artiesten, die meestal nog niet bekend genoeg waren. Haalden de bands genoeg geld op, dan konden ze daarmee in een professionele studio een cd opnemen, die de fans vervolgens thuisgestuurd kregen. Ook konden fans meeverdienen aan de betaalde downloads van de site.

De Nederlandse site kon het financieel echter niet bolwerken en is deze week failliet verklaard. Inmiddels schrijft directeur Johan Vosmeijer op Sellaband.com dat de curator verwacht dat er spoedig een doorstart komt onder een nieuwe eigenaar. Ook oprichter Pim Betist meldt ons dat 'zich een nieuwe eigenaar heeft gemeld'.

De site bestond sinds augustus 2006. In totaal wisten 34 artiesten minimaal 50 duizend dollar via de site op te halen. Fans die investeerden in bands die die limiet nog niet haalden, krijgen na het faillissement hun geld terug. Hun kapitaal staat op een aparte bankrekening.

Mede-oprichter Pim Betist vertrok vorig jaar bij Sellaband omdat hij de bui al zag hangen. Hij wilde een scherpere kwaliteitscontrole, maar dat wilde de rest van de leiding niet. Grootste naam die Sellaband strikte was rapgroep Public Enemy, dat via de site een nieuw album bezig was te financieren. Eind 2008 wijzigde Sellaband zijn concept op meerdere punten, maar het mocht niet baten.

Betist probeert nu met het vergelijkbare Africa Unsigned de fouten die Sellaband maakte niet te begaan. Africa Unsigned laat bands en artiesten geen cd's maken, maar digitale EP's van drie nummers. Daardoor zijn de kosten lager en het op te halen bedrag ook. Bovendien is er bij zijn Afrikaanse muzieksite wel een kwaliteitscheck. Liedjes van Africa Unsigned zijn te koop als downloads bij iTunes en Amazon.

Lees meer over:

Deel via