Braaien in stijl

Braaien in stijl

18-02-2010 11:24 Laatste update: 29-04-2018 06:33

Annemiek van Grondel

WAACS maakte voor een Zuid-Afrikaans barbecuemerk een mooi stukkie gereedschap voor wie stijlvol wil barbecuen.

Tuinweer, hoog bezoek en een verroeste oude barbecue met aangekoekte grill waar je in de schuur elke keer bijna je nek over breekt? Jy moenie worry nie. Er is hulp onderweg. Barbecuen kan cooler dan je denkt. Bijvoorbeeld met de Braai Style-lijn.

Industrieel ontwerpbureau WAACS Design & Consultancy, onder meer bekend van het Senseo-koffieapparaat voor Philips, waagt zich nu ook aan barbecues. Voor CADAC, Zuid-Afrikaans aanbieder van gas- en houtskoolbarbecues, ontwierp het bureau uit Rotterdam een nieuwe lijn opvallende barbecue-accessoires. Over de gegrilde creaties die je hiermee op tafel tovert heb je, anders dan bij de Senseo, gelukkig zelf de controle.

Bij de Braai Style hoort onder meer de magnetic grill toolset (van roestvrij staal of hittebestendig polyamide): een vork en een spatel die in het handvat zijn voorzien van een dubbele magneet. Op elkaar vormen ze een barbecuetang. Veert-ie bij loslaten dan ook weer terug met zo'n magneet, zou je denken. Dat schijnt inderdaad zo te zijn dankzij de glooiende vorm van de op elkaar liggende handvatten. Door de vork omgekeerd op de spatel te plakken verandert de grijper in een hamburgerflipper. Twee instrumenten vormen dus vier barbecuegereedschappen.

De accessoirelijn bevat verder een serie multifunctionele pannen, uitgevoerd in hard-geanodiseerd aluminium met een mat-grijze toplaag en vuurvaste 'flight case'-handvatten. Een 5 liter- en 3 liter- braadpan met deksel, een 1,5 liter-steelpan met deksel, een warmer tray (braadslee/ovenschaal) en poultry roaster (kippenbraadstandaard). Deze lichtgewicht pannen (ook bruikbaar op het fornuis) zijn door hun vierkante vorm kleiner dan ronde pannen met hetzelfde volume. Misschien wel lastiger schoon te maken dan ronde pannen? Ze kunnen, in elkaar genest, in ieder geval compact worden opgeborgen. Handig voor op de camping of in een overvol keukenkastje.
Ook een gietijzeren stoofpan (met deksel die als grillplaat is te gebruiken), een gietijzeren, tweezijdig te gebruiken grillplaat met afneembaar handvat, kunststof schalen, een vergiet, peper- en zoutmolen maken deel uit van de set.

De barbecueset is verkrijgbaar via onder meer tuincentra. Overigens: hij is nu nog niet te koop, maar pas als de zomer nadert. Dus nog even de worstjes grillen in de open haard.