Skype: bekend van tv

Skype: bekend van tv

06-01-2010 09:53 Laatste update: 29-04-2018 07:04

Gratis bellen via de tv?  Panasonic en LG gaan Skype integreren in hun HD-tv's met internetverbinding.

Trendwatchers voorspellen het al sinds eind vorige eeuw: de convergentie van internet en televisie. Jarenlang was het niets. Wie ooit op een hotelkamer heeft geprobeerd om een e-mail te versturen via de televisie, weet wat ik bedoel. Maar de laatste jaren lijkt er wat te veranderen. Zouden de convergentiegelovigen dan eindelijk gelijk gaan krijgen?

Tv kijken via de pc (Youtube, gedownloade Amerikaanse tv-series) begint al gemeengoed te worden. Omgekeerd gebeurt het ook: internet is aan een opmars bezig via de televisie. Een gameconsole die je aansluit op je tv én op internet is er een voorbeeld van. Maar kabelmaatschappijen die video on demand of Uitzendinggemist.nl aanbieden natuurlijk ook.

Panasonic en LG kondigden dinsdag aan dat ze Skype gaan integreren in hun tv-toestellen. Wie bij zijn nieuwe HD-tv met internetverbinding een camera en een microfoon koopt, kan ermee aan de slag. Bij Skype zien ze het al helemaal zitten. 'Dit is het jaar dat tv's met een internetverbinding aan hun opmars beginnen', verklaart Jonathan Rosenberg (chief technology strategist bij Skype) tegenover The New York Times. Hij verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat alle tv's zijn voorzien van wifi, webcams en microfoons.

Maar gaat het ook echt werken? Volgens deskundigen is het belangrijkste verschil tussen pc en tv dat je bij het ene apparaat voorovergebogen zit (pc) terwijl je bij het andere achterover zit (tv) - actief versus passief dus. Maar er is nog een verschil: een pc is voor jezelf, terwijl je met een groep mensen naar de tv kunt kijken. En wil je wel telefoneren via een apparaat waarbij al je huisgenoten kunnen meekijken en -luisteren?

Nog een nadeel: je kunt niet lekker doorgaan met tv-kijken terwijl je aan het Skypen bent.