Spotify start dit jaar in Nederland

Spotify start dit jaar in Nederland

18-01-2010 07:50 Laatste update: 29-04-2018 07:04

De populaire muziekluisterdienst Spotify waarbij je streaming muziek kunt luisteren, start later dit jaar in Nederland.

Dat kondigde Spotify eind vorige week aan tijdens het Noorderslag Seminar voor de muziekindustrie in Groningen, meldt VPRO's 3voor12. Niklas Ivarsson van het Zweedse bedrijf vindt Nederland 'erg interessant', mede vanwege onze goede breedband-dekking. (En natuurlijk vanwege onze Facebook-groep voor Spotify in Nederland.)

Dat Spotify nog niet in Nederland beschikbaar is, ligt volgens Ivarsson niet aan overeenkomsten met rechtenorganisaties als Buma/Stemra. 'We zijn daarover in goed gesprek met Buma. Maar alles bij elkaar krijgen kost tijd, het gaat om het hele pakket dat we willen bieden.'

Bij Spotify kunnen internetters in sommige landen gratis naar meer dan 7 miljoen liedjes luisteren, in ruil voor reclame tussendoor of voor een tientje per maand zonder commercials. De site is een groot succes in vooral het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje.

Britten meldden zich afgelopen herfst zo massaal aan dat het slot er op ging. Nederlanders werden sinds mei niet meer toegelaten tot de muzieksite. Desondanks haalde Spotify onze Bright 25 van 2009. Het is immers een goed voorbeeld van een groeiende trend op online muziekgebied: streamen vervangt downloaden.