Downloadheffing op je internetabonnement

Downloadheffing op je internetabonnement

18-01-2010 12:10 Laatste update: 29-04-2018 07:04

Muziekvakbonden willen een downloadheffing op je internetaansluiting als alternatief voor een 'downloadverbod'.

Muziekvakbonden FNV Kiem/BV Pop en NTB willen een nieuwe compensatie voor muzikanten voor al het digitaal gekopieer: een downloadlicentie op internetaansluitingen. Je internetabonnement wordt dan iets duurder, maar dan moet je wel gewoon kunnen blijven downloaden. De vakbonden stellen dit voor als alternatief voor het downloadverbod dat het kabinet wil invoeren.

Vanuit muzikanten is dit te begrijpen: hoe meer men downloadt, hoe hoger de opbrengsten uit zo'n internetheffing uitvallen. Maar de platenmaatschappijen en de providers zijn hier niet voor te porren - en die zijn nu eenmaal machtiger dan de muzikanten.

De kans dat de politiek meegaat in het verhaal van de muziekvakbonden is ook niet zo groot. De commissie-Gerkens over auteursrecht stelde vorig jaar voor dat een downloadverbod er pas moet komen als het legale online aanbod voldoende is ontwikkeld. Dat is nu in Nederland nog niet zo. Maar zodra dat wel zo is, moet de thuiskopieheffing worden afgebouwd, aldus de commissie.

De downloadlicentie op internetaansluitingen zou juist weer een nieuwe heffing betekenen. Precies wat veel politieke partijen niet willen.

De musici zagen hun vergoeding uit de thuiskopieheffing flink dalen de laatste jaren. De heffing geldt nu alleen voor lege cd's en dvd's en die worden door de opkomst van usb-sticks, harddisks, mp3-spelers en mobieltjes nu eenmaal steeds minder gekocht.

Uitbreiding van de thuiskopieheffing naar andere vormen van digitale opslag is al meermaals uitgesteld. Justitieminister Hirsch Ballin lijkt de uitkomst van het Brussels overleg af te wachten en de Europese gesprekken tussen rechtenorganisaties en fabrikanten zijn juist weer gestrand.

De downloadheffing is volgens de muziekvakbonden ook nodig omdat Nederlanders het meest up- en downloaden van alle Europeanen. Citaat uit het vijfpuntenplan van de bonden: "Wij stellen voor een bescheiden internetvergoeding te vragen per aansluiting in ruil voor een algemene toestemming voor privégebruik. De consument wordt uit de criminele hoek gehaald en de rechthebbenden krijgen betaald. Hierdoor
ontstaat naar onze overtuiging tevens beter zicht op het grote commerciële illegaal gebruik van rechten, waartegen blijvend hard moet worden opgetreden. Ook internet-providers dienen hierbij op hun (morele) verantwoordelijkheden te worden aangesproken."