YouTube-filmpjes van Sony op zwart

YouTube-filmpjes van Sony op zwart

25-11-2009 13:08 Laatste update: 29-04-2018 08:06

Muzikanten balen: Sony gooit hun YouTube-filmpjes op zwart vanwege de komst van een nieuw afrekenmodel voor muziekvideo's.

Doordat Sony werkt aan een nieuwe muziekdienst voor video met een nieuw afrekenmodel, gaan de huidige YouTube-filmpjes van artiesten en bands van Sony-labels op zwart, schrijft VPRO's 3voor12.

Zo kreeg ook de Groningse artieste Krause een mail van Sony, waar ze onder contract staat. Daarin staat dat de maatschappij alle clips opnieuw gaat uploaden. Dat gebeurt in verband met de komst van een nieuw betaalsysteem. Sony en Google starten binnenkort met Vevo, een nieuw videoplatform voor muziek

Gevolg: embedded clips van Krause, en andere Sony-artiesten, werken niet meer tot eind 2010. Cijfers over kijkaantallen en de reacties raken artiesten daardoor ook kwijt. Volgens Krause wordt het haar op deze manier 'wel moeilijk gemaakt om mezelf te promoten'. 'Nu moet ik wachten tot eind volgend jaar, terwijl embedden juist de manier is om als beginnend artiest je muziek te promoten. Mijn video’s werden net goed opgepikt door allerlei interessante blogs, dus je kunt je voorstellen dat het voor mij nogal rampzalig voelt', aldus Krause op Twitter.

De move van Sony volgt aan de vooravond van de lancering van Vevo. De bedoeling van die nieuwe webdienst is dat de muziekindustrie meer gaat meeverdienen aan de advertentie-inkomsten rond de online video's. De lancering van Vevo is op 8 december in New York.