Design met een idealistisch oogmerk

Design met een idealistisch oogmerk

25-11-2009 12:07 Laatste update: 29-04-2018 08:06

Annemiek van Grondel

De Stichting Art Eko stimuleert kunstenaars en ontwerpers in hun zoektocht naar milieuvriendelijke oplossingen in hun werk.

De onlangs gelanceerde website www.arteko.nl is een verzameling van werk van kunstenaars en ontwerpers die een milieuvriendelijke werkwijze hebben of natuur of milieu als thema gebruiken.

De website is een initiatief van freelance grafisch ontwerper Mark Raemaekers, die in 2002 afstudeerde aan de Rietveld Academie en een bijzondere interesse voor kunst in relatie tot natuur en milieu aan de dag legt. Samen met milieuplanoloog Jan Heijns en sociaal-geograaf Gijs van der van der Voet besloot hij dat het tijd was voor een eco-effectieve visie.

Art Eko verspreidt deze visie door kennis over theorie en praktijk van milieuvriendelijke ontwerpprocessen en materialen te verzamelen op de website, ter lering ende inspiratie van kunstenaars en ontwerpers. En vooral ter stimulering van het toepassen van deze kennis in hun kunst en design. De site bevat werk van zo'n tachtig kunstenaars en ontwerpers, ieder met een overzichtelijke presentatie met foto's en een korte uitleg.

Neem 'Start it up!', een starterspakket voor de studentenkamer, ontworpen door Che Eyzenbach. De twee stoelen, een tafel en een kledingkast van honingraatkarton zijn in elkaar te zetten zonder lijm of schroeven. En de verpakking laat zich ombouwen tot kledinghangers en lampen.

De mobiele keukens van Maxime Ansiau zijn vervaardigd door oude partijen roestvrijstaal en chromen onderdelen uit badkamers, keukens en ziekenhuizen te hergebruiken. Sommige producten leiden zelfs tot nieuwe toepassingen. Zoals A Drop of Water en de Bioplastic Planter van Bas van der Veer. Op de afgelopen Designweek in Eindhoven won hij hiervoor de René Smeets award (prijs voor het meest professionele ontwerp van de Design Academy).

Daarnaast heeft de website een fors aantal links naar sites met groene werkwijzen en materialen. Van biologische plastics, bamboehout en cradle to cradle-ontwerpprincipes tot en met een gratis te downloaden lettertype dat bij het printen zuinig is met inkt.

Arteko.nl hoopt uit te groeien tot een soort 'startpagina groene kunst en ontwerp'. In de toekomst wil de website ook berichten over onder meer exposities, publicaties, initiatieven en ontwerpwedstrijden betreffende duurzame producten en diensten.