Prijs Blu-ray-film daalt naar 16 euro

Prijs Blu-ray-film daalt naar 16 euro
12 november 2009 om 07:13
Laatste update: 29 april 2018 om 08:06

Breekt Blu-ray alsnog door? Volgend jaar komen veel meer titels beschikbaar op Blu-ray en daalt de prijs naar gemiddeld 16 euro.

Dat verwacht onderzoeksbureau GfK Benelux, dat de verkoopcijfers van elektronica en entertainment bijhoudt in Nederland. Een Blu-ray-film kost nu nog meer dan 20 euro. De gemiddelde prijs is eind dit jaar 21 euro. Dat bedrag daalt volgend jaar naar 16 euro, maakte Barbara Schouten van GfK Benelux bekend tijdens de HD Dagen.

Het aantal Blu-ray-spelers blijft nu nog staan op enkele tienduizenden in Nederland. Maar GfK verwacht dat het aantal voor Blu-Ray geschikte apparaten in 2011 is gegroeid tot 490 duizend. Aan de tv-apparatuur ligt het niet: inmiddels heeft de meerderheid van de Nederlandse huishoudens een HD-tv. De duurdere Full HD-modellen verkopen nu volgens GfK al veel beter dan de goedkopere HD Ready-apparaten.

Op dit moment zijn duizend filmtitels beschikbaar op Blu-ray, maar dit aantal zal enorm stijgen, denkt GfK. Over twee jaar moet het aantal titels op de dvd-opvolger al de miljoen zijn gepasseerd. In 2012 zou Blu-Ray wereldwijd dan de dvd inhalen qua verkopen, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.

Belangrijkste trend die Blu-ray overbodig maakt: over enkele jaren zijn streams en downloads van HD-films heel normaal, via internet of een tv-kastje. Microsoft start later deze maand bijvoorbeeld al met het aanbieden van HD-downloads van speelfilms in Nederland via Xbox Live.

Lees meer over:

Deel via