Onderzoek linkt kanker aan langdurig gebruik mobieltjes

Onderzoek linkt kanker aan langdurig gebruik mobieltjes

27-10-2009 15:30 Laatste update: 29-04-2018 08:37

Het lange termijn gebruik van je mobieltje is mogelijk gelinkt aan bepaalde vormen van kanker, aldus een studie van de WHO.

De World Health Organisation (WHO) zal later dit jaar een rapport publiceren met bewijs dat hardcore gebruikers van een mobieltje grotere kans lopen om later in hun leven hersentumoren te ontwikkelen, meldt de Daily Telegraph. De ruim 20 miljoen euro kostende studie die over tien jaar plaatsvond, werd uitgevoerd door de WHO.

Hoewel de onderzoeken geen definitieve conclusies trekken, zijn er wel beduidende aanwijzingen dat er een 'significante risico toename' is voor sommige breintumoren 'gerelateerd aan het gebruik van mobieltjes over een periode van tien jaar of meer'. Het Interphone project voerde studies uit in dertien landen, interviewde mensen met tumoren en gezonde mensen om te achterhalen of deze twee groepen onderling verschilden in hun telefoongebruik.

Tussen 2000 en 2004 werden 12800 mensen geïnterviewd. De resultaten per land verschilden nogal maar al met al blijkt uit de studies dat er wel een toegenomen risico is voor hersentumoren. Later dit jaar zal de WHO het rapport publiceren en met een 'gezondheidswaarschuwing' naar buiten komen. Het gevaar van mobiel bellen voor onze gezondheid blijft echter omstreden. Er zijn veel studies gedaan die tegenstrijdige resultaten opleveren.