Streams in plaats van muziekdownloads

Streams in plaats van muziekdownloads

26-10-2009 17:09 Laatste update: 29-04-2018 08:37

Lala.com laat je 10 dollarcent betalen om met een iPhone-app een liedje te kunnen streamen en tijdelijk op te slaan op je toestel.

Lala.com heeft zijn iPhone-app ingediend voor de App Store, meldt Wired. Het wachten is nu op goedkeuring van Apple. Dat wordt interessant want de Lala-app maakt in feite van elke iPhone een webjukebox waarbij je voor 10 dollarcent per nummer het recht koopt dat te mogen streamen. De iPhone-app slaat ook de laatste paar honderd gestreamde liedjes automatisch op het geheugen van de iPhone op.

De 10 cent voor het 'streamrecht' is stukken goedkoper dan de 99 cent die veel betaalde muzieksites vragen voor downloads. De gedachte achter de Lala-app: waarom nog downloaden als het apparaat waarmee je muziek luistert ook altijd online is? Concurrent Spotify biedt echter onbeperkt streamen voor een tientje per maand, ook op de iPhone, en is dus voor muzikale veelvraten interessanter.

Verder komt Lala ook met een nieuwe functie voor Facebook, die het mogelijk maakt je favoriete liedjes op Lala.com te verkopen aan je vrienden.

Met Lala.com, dat vanwege rechtenkwesties vooral goed werkt in de VS, is het al mogelijk je hele mp3-collectie te syncen op het web. De site herkent je nummers en heeft al een database van 8,5 miljoen tracks, waardoor bijna al je liedjes al beschikbaar zijn om te streamen. Uploaden naar Lala hoeft dan niet.

De site is ook een van de online muziekdiensten waarmee Google voor zijn nieuwe muziekzoekfunctie gaat samenwerken. Als je zoekt op een artiest of een liedje kan je direct vanuit de Google-zoekresultaten muziek afspelen via sites als Lala, iLike en Imeem. Welke site het wordt, hangt ook af van je geografische locatie en welke afspeelrechten de sites hebben geregeld.

Dat is slecht nieuws, want de meeste embedded tracks op Lala, Imeem en iLike worden in Nederland afgekort tot 30 seconden, om torenhoge rekeningen voor royalty's te voorkomen. Google Music zal volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdagavond live.