Buma/Stemra stuurt gewone bloggers toch geen rekeningen

Buma/Stemra stuurt gewone bloggers toch geen rekeningen

09-10-2009 13:54 Laatste update: 29-04-2018 08:37

Buma/Stemra gaat voor embedden van muziek en filmpjes op niet-bedrijfsmatige sites toch geen geld vragen.

Dat besloot Buma/Stemra vrijdag nadat er een hele week commotie was geweest over de nieuwe tarieven die onder de naam Fair Play waren gepresenteerd. Daarin stond dat de rechtenorganisatie ook geld wilde vragen aan webloggers voor het embedden van bijvoorbeeld YouTube-filmpjes. Dat is nu van de baan.

Vrijdag aan het eind van de middag verzond Buma/Stemra een persbericht dat onze vorige blogpost ineens overbodig maakt: 'Buma/Stemra heeft na overleg binnen haar brancheorganisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken).'

Overigens ziet Buma/Stemra veel sites ook als 'bedrijfsmatig'. Een van de criteria die de organisatie noemde tijdens een persconferentie was een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ook als sites advertenties plaatsen zou Buma/Stemra dat als bedrijfsmatig kunnen zien.

Buma/Stemra zei eerder deze week te verwachten binnenkort een overeenkomst met YouTube te kunnen sluiten waarbij Google een bedrag voor alle rechten op de site betaalt. De onderhandelingen met Hyves moeten nog op gang komen.

Bits of Freedom, die flink actie voerde tegen de Buma-plannen, noemde de aanpassing van de regeling vrijdagmiddag 'een eerste stap in de goede richting'. Maar een oplossing is het volgens de actiegroep niet. 'De discussie hierover moet nog veel uitgebreider worden gevoerd'.

Twee vragen blijven opspelen. De eerste: is voor embedden uberhaupt een vergoeding door rechthebbenden te vragen, aan wie dan ook? De tweede: wanneer is een site bedrijfsmatig bezig? Volgens Bits of Freedom negeert Buma/Stemra deze vragen nog altijd.

Ot van Daalen van Bits of Freedom vindt ondanks dat het omstreden plan deels van de baan is dat er een groter probleem blijft bestaan: 'Het huidige auteursrechtbeleid houdt onvoldoende rekening met de belangen van internetters en kleine muzikanten. Dat los je niet op met een kleine aanpassing van een fundamenteel foute regeling.'

Brancheorganisatie VOICE zegt tegen 3voor12 vrijdag een 'pittige' vergadering met Buma/Stemra te hebben gehad. VOICE werd vorig jaar opgericht om het imago van de rechtenorganisaties te verbeteren.

Volgens het ministerie van Justitie waren de plannen van Buma/Stemra ook in strijd met een afspraak die eerder was gemaakt om bij het aanpassen van tarieven eerst met gebruikers te overleggen.