Heemskerk wil glasvezel stimuleren

Heemskerk wil glasvezel stimuleren

09-09-2009 12:28 Laatste update: 29-04-2018 09:08

Jaap Stronks

Internet in Nederland is snel maar kan sneller. Staatssecretaris Frank Heemskerk wil dat gemeenten investeren in glasvezel.

Hoewel UPC snelheden tot 120 mbps levert en ook ADSL-aanbieders als Tele2 de snelheden verhoogt, kan het internetten in Nederland voor staatssecretaris Frank Heemskerk niet snel genoeg gaan. En gelijk heeft ie. Vanochtend zegt hij in het Financieele Dagblad dat hij de Telecomwet wil wijzigen, zodat gemeenten de inkomsten verkregen uit de verkoop van energiebedrijven investeren in nog snellere verbindingen zoals glasvezel.

De gemeente Amsterdam is al een tijdje bezig met glasvezel, en niet helemaal naar de zin van concurrerende bedrijven die spreken van oneigenlijke staatssteun. De NMa ziet er op toe dat het spelletje eerlijk verloopt. Ik vind het best - mijn nieuwe UPC Fiber 60 is langzamer dan mijn aflopende Tele2-abo (20 mbps) omdat eerstgenoemd bedrijf de verbindingen afknijpt. De Rotterdamse glasvezelplannen dateren alweer van 2002, dus een beetje schot in de zaak wordt alleszins toegejuicht.